Λιπομέτρηση

zugaria fruitsΜε μια απλή μέθοδο που ονομάζεται λιπομέτρηση είναι εύκολο να υπολογίσουμε το ποσοστό λίπους που βρίσκεται στο σώμα μας. Ειδικά για όσους έχουν πρόβλημα με το βάρος τους και κάνουν δίαιτα ή γυμναστική, είναι μια χρήσιμη και απαραίτητη διαδικασία διότι προσφέρει πληροφορίες σχετικά με την απόδοση της δίαιτας ή και της συγκεκριμένης φυσικής δραστηριότητας που ακολουθούν για απώλεια βάρους ή συντήρηση βάρους ή μυϊκής ενδυνάμωσης και έτσι εύκολα μπορούν να παρακολουθούν τα αποτελέσματα της προσπάθειάς τους.

H ύπαρξη κάποιου ποσοστού λίπους είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Διαφέρει ωστόσο ανάλογα με το φύλο και την ηλικία.

Βάσει των τελευταίων οδηγιών σε γενικές γραμμές τα επιθυμητά όρια για τους ενηλίκους είναι 13-20% στους άντρες και 23-30% στις γυναίκες.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστων είναι η βιοηλεκτρική αντίσταση και το δερματοπτυχόμετρο.

Σε ότι αφορά το δερματοπτυχόμετρο ο ειδικός με τη βοήθεια του -οργάνου που μοιάζει με λαβίδα- μετράει το λίπος σε διάφορα σημεία του σώματος (μπράτσα, ωμοπλάτη, μηρούς, κοιλιά κ.λπ.) ανασηκώνοντας και πιέζοντας το δέρμα. Η μέτρηση σε κάθε σημείο πρέπει να γίνει 2 φορές για να βγει ο μέσος όρος. Στη συνέχεια, ο ειδικός χρησιμοποιεί ειδικές εξισώσεις για να υπολογίσει το συνολικό ποσοστό λίπους. Είναι αρκετά ακριβής μέθοδος αν γίνει σωστά, αλλά και ελαφρώς επίπονη, επειδή το δερματοπτυχόμετρο τραβάει και πιέζει το δέρμα. Όσοι αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα βάρους πρέπει να ξέρουμε ότι το εύρος των σκελών του δερματοπτυχόμετρου πιθανώς να μην είναι επαρκές για να γίνει η μέτρηση και έτσι να πρέπει να πραγματοποιήσουμε άλλη μέθοδο. Συγκεκριμένα για πολύ παχύσαρκα άτομα αυτή η μέθοδος δεν μπορεί να μας βοηθήσει. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 45΄. Τα αποτελέσματά της δεν είναι άμεσα, καθώς χρειάζεται λίγος χρόνος (μερικές ώρες έως 1 ημέρα) ώστε ο ειδικός να κάνει τους υπολογισμούς.

Με τις μεθόδους αυτές θα διαγνώσει ο ειδικός εάν αν απλώς υφίσταται λίγο ή πολύ περιττό λίπος και σε ποιο σημείο του σώματος εντοπίζεται το περισσότερο πρόβλημα καθώς και εάν θα πρέπει να γίνει κάποια συγκεκριμένη δίαιτα και συγχρόνως άσκηση, ενώ ταυτόχρονα θα προσδιοριστεί ακριβώς ο βαθμός παχυσαρκίας που έχει ο ασθενής έτσι ώστε να αντιμετωπισθούν μελλοντικά προβλήματα της νοσογόνου παχυσαρκίας όπως διαβήτης καρδιαγγειακά συμβάματα αλλά επίσης να διορθωθεί «αισθητικά» το πρόβλημα του ασθενούς. Είναι ευνόητο ότι όσοι ακολουθούν υγιεινή διατροφή και παράλληλα μια συγκεκριμένη διατροφή θα έχουν την δυνατότητα μέσω της λιπομέτρησης να ελέγξουν αν το πρόγραμμα απώλειας βάρους ή σύσφιξης ή μυϊκής ενδυνάμωσης που ακολουθούν αποδίδει.

lipometrisi1Το λίπος που υπάρχει στο σώμα μας θεωρείται από τους περισσότερους ανεπιθύμητο ωστόσο είναι ένας πολύ σημαντικός ενδοκρινής αδένας που σίγουρα έχει την σημασία του και κακώς από όλους μας αποτελεί στις μέρες μας επιτακτική ανάγκη να απαλλαγούμε από αυτό! Θα λέγαμε ότι είναι απαραίτητη η παρουσία του ως ένα βαθμό όμως και για τον λόγο αυτό θέλει μια ιδιαίτερη παρακολούθηση και αντιμετώπιση όταν υπερβούμε τα όρια.

Ο λιπώδης ιστός αποτελεί ένα βασικό και απαραίτητο συστατικό του ανθρώπινου οργανισμού, είναι ένας ακόμη ενδοκρινής αδένας ο οποίος συντελεί και συνεργεί με άλλους ενδοκρινείς αδένες σε πλήθος ορμονικών και ενδοκρινικών διαδικασιών ενώ ο ρόλος του στις μέρες μας ακόμη δεν έχει αποσαφηνισθεί!

Ο λιπώδης ιστός είναι ένας χαλαρός συνδετικός ιστός και στα κύτταρά του γίνεται η αποθήκευση των τριγλυκεριδίων. Σε περιόδους νηστείας - πείνας, ψύχους ή έντονου μυϊκού έργου ελεύθερα λιπαρά οξέα (ΕΛΟ) απελευθερώνονται (λιπόλυση) από τα αποθηκευμένα τριγλυκερίδια και οξειδώνονται, κυρίως στον μυϊκό ιστό, προμηθεύοντας έτσι την απαιτούμενη ενέργεια. Ο λιπώδης ιστός διακρίνεται σε δυο μείζονα διαμερίσματα, το υποδόριο και το σπλαχνικό. Τα δυο αυτά διαμερίσματα αποτελούν σχεδόν το 90% του ολικού λίπους δηλαδή περίπου 80% αποτελεί το υποδόριο και 10% το σπλαγχνικό, ενώ το υπόλοιπο 10% αφορά το οπισθοπεριτοναϊκό, το περινεφρικό και το λίπος στους οφθαλμικούς κόγχους. Το υποδόριο και το σπλαχνικό λίπος έχουν διαφορετική κατανομή και μεταβολισμό σε ότι αφορά την αποθήκευση και την λιπόλυση, το σπλαχνικό λίπος έχει μεγαλύτερο αριθμό λιποκυττάρων και πυκνότερο τριχοειδικό και νευρικό δίκτυο, με λιγότερους υποδοχείς ινσουλίνης συγκριτικά με το υποδόριο λίπος.

Η πρωθύστερα θεωρία ότι η κύρια λειτουργία του λιπώδους ιστού είναι η αποθήκευση ενέργειας έχει σχεδόν αποσυρθεί.

Πράγματι εδώ και 28 χρόνια πλέον (από το 1987) διαπιστώθηκε ότι ο λιπώδης ιστός είναι ο κυριότερος ιστός μεταβολισμού των στεροειδών του φύλου και παράγει την αδιψίνη, παράγοντα που είναι σημαντικά ελαττωμένος σε παχύσαρκα τρωκτικά.

Η καθιέρωση του λιπώδους ιστού ως ενδοκρινή αδένα έγινε το 1994 με την ανακάλυψη της λεπτίνης. Τα τελευταία χρόνια πλήθος μελετών έχουν πλέον αποδείξει ότι ο λιπώδης ιστός είναι η έδρα σημαντικών μεταβολικών διεργασιών, εμφανίζει ενδοκρινική έκκριση, μεταβολίζει ορμόνες και τροποποιεί την έκκριση άλλων ενδοκρινών αδένων. Η έκκριση του λιπώδους ιστού ρυθμίζεται μέσω ορμονικών, αυτοκρινικών και νευρικών σημάτων όπως γίνεται σε έναν κλασικό ενδοκρινή αδένα.

body2Εν ολίγοις, ο λιπώδης ιστός υπάρχει σε 2 δεξαμενές ή χώρους αποθήκευσης στο σώμα μας. Η πρώτη δεξαμενή είναι το αναγκαίο και αποτελείται από αυτό που υπάρχει μέσα σε βασικά όργανά μας, όπως η καρδιά, οι πνεύμονες, το έντερο, οι μύες και οι πλούσιοι σε λίπος ιστοί του κεντρικού νευρικού μας συστήματος (εγκέφαλος, μυελός των οστών). Ενώ η  άλλη μεγάλη δεξαμενή είναι το αποθηκευμένο λίπος και είναι αυτό που συσσωρεύεται και αποθηκεύεται στις λιποαποθήκες μας, όπου και αν αυτές βρίσκονται.

Ο λιπώδης ιστός αποτελεί ένα όργανο, το οποίο αποτελείται από επιμέρους ιστούς, με ξεχωριστή ανατομία, εφοδιασμένο με αγγεία και νεύρα και πολύπλοκη κυτταρολογία.

Το όργανο αυτό αποτελείται από διάφορες αποθήκες που εντοπίζονται σε δύο περιοχές, είτε κάτω από το δέρμα και αποτελούν το υποδόριο λίπος, είτε στον κορμό και αποτελούν το σπλαχνικό λίπος. Τα κύτταρα που αποτελούν τον λιπώδη ονομάζονται λιποκύτταρα και διακρίνονται στα λευκά και τα φαιά.

Τα λευκά λιποκύτταρα αποτελούνται κατά 90% από λίπος και η κύρια λειτουργία τους είναι η αποθήκευση ενέργειας. Ωστόσο, έχουν και έναν πιο ενεργό ρόλο, που είναι η παραγωγή ορμονών. Τα λευκά κύτταρα βρίσκονται σε όλη την έκταση του οργάνου, σε αντίθεση με τα φαιά λιποκύτταρα, τα οποία εντοπίζονται σε ένα πολύ μικρό ποσοστό. Τα φαιά λιποκύτταρα είναι πολύ πλούσια σε μιτοχόνδρια και η κύρια λειτουργία τους είναι η θερμογένεση.

Αναλυτικότερα, τα λευκά λιποκύτταρα, έχουν την ικανότητα να αποθηκεύουν το περίσσευμα ενέργειας στον οργανισμό με τη μορφή τριγλυκεριδίων. Σε περιόδους έλλειψης ενέργειας, οι αποθήκες του λίπους κινητοποιούνται και μέσω μιας διαδικασίας, η οποία ονομάζεται λιπόλυση, τα τριγλυκερίδια απελευθερώνουν ελεύθερα λιπαρά οξέα στην κυκλοφορία. Τα λιπαρά οξέα, τελικά, χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό ως καύσιμα.

Αντίθετα, όταν το ισοζύγιο ενέργειας είναι θετικό, προκαλείται αύξηση του λευκού λιπώδους ιστού, μέσω της αύξησης του μεγέθους και του αριθμού των λιποκυττάρων.

Τα νέα λιποκύτταρα προκύπτουν είτε από τα πρόδρομα λιποκύτταρα, είτε από τη μετατροπή των φαιών κυττάρων σε λευκά.

Η αύξηση του λευκού λιπώδους ιστού, ευνοεί την αντίσταση των κυττάρων του οργανισμού στην ινσουλίνη, μέσω της διαδικασίας της φαγοκυττάρωσης, στην οποία εμπλέκονται τα μακροφάγα κύτταρα και οι διάφορες κυτταροκίνες που παράγονται από αυτά, όπως αναφέρθηκε παραπάνω.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, ενώ μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν τα άτομα με υψηλό ποσοστό σπλαχνικού λίπους, επειδή η διαδικασία της φαγοκυττάρωσης είναι πιο έντονη στα λιποκύτταρα του σπλαχνικού λίπους, παρά στο υποδόριο.

Τα λευκά λιποκύτταρα, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, έχουν και έναν ενεργό ρόλο πέρα από την αποθήκευση ενέργειας.


Ο λευκός λιπώδης ιστός λειτουργεί ως ενδοκρινές όργανο, που παράγει και εκκρίνει μία σειρά σημαντικών για τον οργανισμό ορμονών.

Η λεπτίνη, η ρεζιστίνη και η αντιπονεκτίνη είναι κάποιες από τις ορμόνες που έχουν μελετηθεί περισσότερο όπως αναφέρθηκαν παραπάνω και η εμπλοκή τους στο ενεργειακό ισοζύγιο και τη ρύθμιση του σωματικού βάρους, σε μεταβολικές διαδικασίες του οργανισμού, όπως τη συμμετοχή τους στο μεταβολισμό της γλυκόζης και σε φλεγμονώδεις διαδικασίες, καθιστούν το ποσοστό του λευκού λιπώδους ιστού στον οργανισμό έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για μία σειρά νοσημάτων, όπως το σακχαρώδη διαβήτη και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ένας άλλος σημαντικός ρόλος του λιπώδους ιστού, είναι η καθοριστική συμβολή του στο θηλασμό. Πιο συγκεκριμένα, τα λιποκύτταρα του υποδόριου λίπους των μαστών, μετατρέπονται σε γαλακτικούς αδένες, προκειμένου να παραχθεί το απαραίτητο γάλα για το βρέφος. Η διαδικασία αυτή είναι αναστρέψιμη και οι γαλακτικοί αδένες μετατρέπονται ξανά σε λιπώδη ιστό, κάποιο χρονικό διάστημα μετά τον απογαλακτισμό.

Όσον αφορά το φαιό λιπώδη ιστό, η κύρια λειτουργία του είναι η παραγωγή ενέργειας. Στα κύτταρά του εκφράζεται μία πρωτεΐνη, η UCP1, η οποία έχει την ικανότητα να παράγει θερμότητα, μέσω μιας διαδικασίας η οποία ονομάζεται οξειδωτική φωσφορυλίωση και κανονικά εκτελείται με σκοπό την παραγωγή χημικής ενέργειας με τη μορφή ATP. Λόγω της διαδικασίας αυτής, πιστεύεται ότι ο φαιός λιπώδης ιστός αποτελεί μία ελπίδα στη θεραπεία της παχυσαρκίας, αφού αυξημένη ποσότητα φαιού λίπους, μέσω φυσικών μεθόδων ή φαρμακευτικών προϊόντων θα είχε ως αποτέλεσμα την αυξημένη καύση ενέργειας και την αποβολή της με τη μορφή θερμότητας.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να γίνει η μετατροπή των λευκών λιποκυττάρων σε φαιά.

Η σωματική άσκηση και η έκθεση στο κρύο φαίνεται να είναι εκείνοι οι παράγοντες που συμβάλλουν στην ενεργοποίηση του φαιού λιπώδους ιστού. Αυξημένα επίπεδα λίπους στον οργανισμό έχουν συνδεθεί με διάφορες νόσους, με την παχυσαρκία να αποτελεί την πιο συχνή συνέπεια. Άλλες νοσηρές καταστάσεις που συνοδεύουν την παχυσαρκία είναι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η υπέρταση, η μη αλκοολική λιπώδης διήθηση του ήπατος, οι δυσλιπιδαιμίες (μικτή υπερλιπιδαιμία , τριγλυκεριδαιμία ή υπερχοληστερολαιμία και αμιγής υπερλιπιδαιμία), τα καρδιαγγειακά νοσήματα, το μεταβολικό σύνδρομο, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και η υπογονιμότητα.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, να επιτυγχάνεται ένα ενεργειακό ισοζύγιο έτσι ώστε να διατηρείται το λίπος του σώματος όσο το δυνατόν σε χαμηλά, αλλά παράλληλα υγιή επίπεδα.

Κυρίως αποθηκεύεται στους γλουτούς, τα μπράτσα, την κοιλιά και την ευρύτερη ενδοκοιλιακή περιοχή, περιβάλλοντας ζωτικά όργανα, καθώς και σε άλλα σημεία του σώματος. Το λίπος αυτό αποτελεί μια πολύ σημαντική αποθήκη ενέργειας για τον οργανισμό. Ωστόσο, όταν υπάρχει περισσότερο από όσο πρέπει, κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς, τότε πέρα από αισθητικό πρόβλημα αρχίζει να εγκυμονεί και κινδύνους και για την υγεία μας, όπως είναι η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά και αναπνευστικά προβλήματα, αλλά και να προκαλεί καθημερινές ενοχλήσεις, όπως εύκολη κόπωσηροχαλητό, ακόμη και οι άπνοιες στον ύπνο.

Η παρουσία της παχυσαρκίας αποτελεί μια χρόνια μικρού βαθμού φλεγμονή στα κύτταρα του λιπώδους ιστού και η παρουσία της είναι ανεξάρτητη από το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών το οποίο επίσης εκφράζεται με χαμηλού βαθμού φλεγμονή, κάτι που μέχρι τώρα πιστευόταν ότι δηλαδή οι παχύσαρκες επειδή εμφάνιζαν PCOS είχαν φλεγμονή. Αυτό αποτελεί μια πρόσφατη γνώση που την απέδειξα τελευταία με μια μελέτη μου όπου, συγκρίθηκαν 4 υποομάδες μεταξύ τους αντιστοίχων ηλικιών: παχύσαρκες γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, παχύσαρκες υγείεις, αδύνατες με PCOS και αδύνατες με PCOS. 

Η παρουσία του λιπώδους ιστού, το παθολογικά υπερβολικό λίπος ή το παθολογικά λίγο λίπος έχει άμεση σχέση με την γονιμότητα και την αναπαραγωγή. 

Ωστόσο, το ερώτημα που καθημερινά καλούμαστε εμείς οι ειδικοί να απαντήσουμε μέσω των ειδικών ενδοκρινικών εξετάσεων και ειδικών μεθόδων προσδιορισμού του ποσοστού λίπους στο ανθρώπινο σώμα είναι πόσο τελικά θα πρέπει να είναι το λίπος για τον κάθε ασθενή σε κάθε ηλικία και με το εκάστοτε συνοδό ιατρικό ατομικό και οικογενειακό ιστορικό και ιδιαίτερα πόσο πρέπει να είναι το λίπος της κοιλιάς ώστε να μη δημιουργεί προβλήματα.

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα ποικίλλει ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας. Μια μέση τιμή δίνεται αναλυτικά στον πίνακα που ακολουθεί:

Φύλο Ηλικία             Χαμηλό   Φυσιολογικό   Υψηλό        Πολύ υψηλό
Γυναίκα 20-39   <21% 21-32,9% 33-38,9%  >39%
  40-59   <23% 23-33,9% 34-39,9% >40%
  60-79 <24% 24-35,9%  36-41,9% >42%
           
Άνδρα 20-39 <8% 8-19,9% 20-24,9% >25%
  40-59  <11% 11-21,9%  22-27,9%   >28%
  60-79 <13%   13-24,9% 25-29,9% >30%

ΣΗΜ.: Στις παραπάνω τιμές, περίπου το 80% του λίπους μας συνήθως είναι αποθηκευμένο (και μέρος αυτού ενδοκοιλιακό).

Λιπομέτρηση πραγματοποιείται σε κατάλληλα εξοπλισμένα ενδοκρινολογικά ιατρεία, σε διαιτολογικά ιατρεία, σε διάφορα γυμναστήρια που την εφαρμόζουν, καθώς και σε κέντρα αδυνατίσματος.

 Η βιοηλεκτρική αντίσταση είναι μια απλή, ανώδυνη και γρήγορη μέθοδος και η πλέον διαδεδομένη. Η μέθοδος αυτή είναι εντελώς ανώδυνη και πολύ γρήγορη (διαρκεί μόνο ένα τέταρτο). Ο ειδικός θα τοποθετήσει ηλεκτρόδια με ρεύμα πολύ χαμηλής τάσης στο ένα χέρι και το ένα πόδι μας, μπορεί όμως αυτά να βρίσκονται και ενσωματωμένα επάνω στον λιπομετρητή και απλώς εμείς να πατάμε ή να τα κρατάμε. Σε αυτή την περίπτωση, οι υπολογισμοί γίνονται από το ίδιο το μηχάνημα αυτόματα, γι’ αυτό και το αποτέλεσμα βγαίνει αμέσως.

Προκειμένου η λιπομέτρηση να είναι ακριβής και να παρέχει έγκυρα αποτελέσματα, πρέπει πριν υποβληθούμε σε αυτήν:
-Να έχετε φάει τουλάχιστον δυόμισι ώρες πριν
-Να μην έχετε πιει καφέ
-Nα μην έχετε γυμναστεί δυόμισι ώρες πριν τη λιπομέτρηση
-Αν είστε γυναίκα, τη συγκεκριμένη μέρα να μην έχετε περίοδο.

Αν η λιπομέτρηση εντάσσεται σε κάποιο πρόγραμμα παρακολούθησης από ειδικό το κόστος κυμαίνεται περίπου στα 40-70 €.

Είναι πολύ εύκολο όλοι μας στο σπίτι μόνοι μας να μετρήσουμε το λίπος της κοιλιάς μας και να έχουμε μια πρώτη εικόνα με μια απλή μεζούρα!!!

Εάν η μέση μας (στο λεπτότερο σημείο της) είναι περισσότερο από 80 εκ. για τις γυναίκες και από 94 εκ. για τους άνδρες, τότε υπάρχει αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακών προβλημάτων και είναι απαραίτητο να χάσουμε βάρος.

Η σωστή διατροφή παράλληλα με τη συστηματική φυσική δραστηριότητα αποτελούν τον τέλειο συνδυασμό για να δημιουργήσουμε αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας στον οργανισμό μας. 

Έτσι απαιτείται να αυξήσουμε τις θερμίδες που χρειαζόμαστε ημερησίως μέσω της άσκησης και ταυτόχρονα να μειώσουμε αυτές που προσλαμβάνουμε μέσα από τη διατροφή μας. Επομένως ο οργανισμός για να καταφέρει να καλύψει τις ανάγκες του σε ενέργεια θα προσπαθήσει να κινητοποιήσει το αποθηκευμένο του λίπος.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το ενδοκοιλιακό λίπος είναι το πρώτο που ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του οργανισμού, είναι δηλαδή μεταβολικά ενεργό.

Είναι ευνόητο ότι τα περιττά κιλά στην περιοχή της κοιλιάς είναι το πρώτο πράγμα που συνήθως φεύγει χάνοντας βάρος. 

Η μη ισορροπημένη σωματική σύνθεση αποτελεί αιτία πολλών παθήσεων.

Μπορούμε να ελέγξουμε τη σωματική σας σύνθεση με τον απόλυτα έγκυρο αναλυτή τμηματικής σύστασης ΙnBody.

Ο λιπομετρητής InBody ελέγχει την κατάσταση της σωματικής σας σύνθεσης με την υψηλής εγκυρότητας μέθοδο της απευθείας τμηματικής ανάλυσης, πολλαπλών συχνοτήτων(DSM-BIA)

Αποτελέσματα InBody:

  • Σωματική Σύνθεση - απεικόνιση σε γράφημα του Βάρους, της Μυικής Μάζας και της Λιπώδους Μάζας
  • Διάγνωση Παχυσαρκίας μέσω των τιμών του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), του ποσοστού Σωματικού Λίπους και της Σχέσης Μέσης-γοφών (WHR)
  • Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός (BMR) - είναι η ελάχιστη ενέργεια που απαιτείται για τη διατήρηση των βασικών λειτουργιών του σώματος και της ομοιόστασης
  • Αξιολόγηση Τοπικής Άλιπης Μάζας - αξιολογεί το βαθμό της μυικής ανάπτυξης σε κάθε τμήμα του σώματος
  • Αξιολόγηση Τοπικής Λιπώδους Μάζας - αξιολογεί την κατανομή του λίπους σε κάθε τμήμα του σώματος
  • Έλεγχος Μυών-Λίπους - αναφέρεται η προσαρμογή που χρειάζεται να επιτύχετε για την ιδανική ισορροπία μεταξύ μυών και λίπους, με βάση την τωρινή σωματική σας σύνθεση

Στο Ενδοκρινολογικό-Διαβητολογικό Ιατρείο της ιατρού Τριάντη Βασιλικής πραγματοποιείται «Λιπομέτρηση» και ανάλυση σύστασης σώματος (λιπώδους μάζας, μυϊκής μάζας και κατανομής υγρών) καθώς και υπολογισμός του βασικού μεταβολισμού με μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας.

Πρόκειται για τον InBody , ένα σύγχρονο, υψηλής ανάλυσης μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας που «φωτογραφίζει» με ακρίβεια και τελείως εξατομικευμένα την κατάσταση του οργανισμού μας. Η μέθοδος ονομάζεται DSM-BIA και σημαίνει απευθείας τμηματική ανάλυση πολλαπλής βιοηλεκτρικής αγωγιμότητας. Ο InBody, δεν στηρίζεται σε εμπειρικά μοντέλα υπολογισμού της σωματικής σύστασης, αλλά αναλύει με απόλυτη ακρίβεια την σύνθεση του σώματος.

Αποτελείται από τετραπολικό σύστημα αφής 8 σημείων που διασφαλίζει υψηλή επαναληψιμότητα και ελαχιστοποιεί την πιθανότητα λάθους, εξαιτίας της λανθασμένης τοποθέτησης των ηλεκτροδίων.

Απευθείας Τμηματική Ανάλυση DSM-BIA

Η μέθοδος της τμηματικής ανάλυσης της Biospace είναι τεχνολογία διεθνώς πατενταρισμένη. Πραγματοποιεί μετρήσεις απολύτως ακριβείς για κάθε άκρο του σώματος.

  • Η ακριβής μέτρηση της εμπέδησης της κοιλιακής χώρας είναι το κλειδί στην τεχνολογία DSM-BIA
  • Δεν χρησιμοποιούνται πληθυσμιακές στατιστικές μελέτες (εμπειρικά δεδομένα όπως ηλικία και φύλο) στον υπολογισμό.

Σύστημα Ηλεκτροδίων Αφής 8-Σημείων

Αυτή η μέθοδος υπολογισμού έχει βελτιώσει δραματικά την αποτελεσματικότητα των μετρήσεων BIA.

  • Τα σταθερά σημεία μέτρησης διασφαλίζουν υψηλή επαναληψιμότητα.
  • Ελαχιστοποιεί την πιθανότητα λάθους εξαιτίας της λανθασμένης τοποθέτησης των ηλεκτροδίων

Καμία χρήση εμπειρικών υπολογισμών

Οι InBody δεν χρειάζονται πληθυσμιακές μελέτες και στατιστικά (όπως όλοι οι υπόλοιποι συμβατικοί λιπομετρητές), για τον υπολογισμό της σύνθεσης του σώματος.

  • Η υψηλή ακρίβεια μέτρησης είναι εξασφαλισμένη ακόμη και στην κοιλιακή χώρα όπου η απόκλιση έστω και 1Ω είναι καθοριστική.
  • Όλα τα αποτελέσματα εξαρτώνται αποκλειστικά στην μέτρηση του σώματος, ΚΑΙ ΔΕΝ εξαρτώνται από το φύλο και την ηλικία του ατόμου.

Προϋποθέσεις για τη σωστή διαδικασία Λιπομέτρησης-Ανάλυσης Σύστασης Σώματος:

  • Να μην έχει γίνει κατανάλωση υγρών(καφέ, νερό, γάλα, χυμός κ.α.) τουλάχιστον 3 ώρες πριν.
  • Να μην έχει γίνει κατανάλωση τροφής για 4 ώρες πριν.
  • Δεν πρέπει να έχει γίνει χρήση αλκοόλ 12 ώρες πριν την ανάλυση.
  • Οι γυναίκες δεν πρέπει να βρίσκονται σε κύκλο εμμηνόρροιας.
  • Να μην έχετε  κάνει έντονη άσκηση την ημέρας της ανάλυσης.
  • Να μην έχετε καπνίσει για 1 ώρα πριν.
  • Να μην έχετε καταναλώσει  φάρμακα(διουρητικά) καθώς και συμπληρώματα διατροφής για 24 ώρες.

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις καλέστε μας στο 210 3009400 ή στο 6972 29 6909.

Συμπέρασμα

Η ανάλυση σύστασης σώματος ή αλλιώς λιπομέτρηση, είναι η διαδικασία με την οποία μετράμε το σύνολο της άλιπης σωματικής μάζας και του λίπους που αποτελούν το συνολικό βάρος του σώματος. Η μέτρηση γίνεται με την μέθοδο της βιοηλεκτρικής αγωγιμότητας που βασίζεται στο γεγονός ότι οι ιστοί του σώματος άγουν το ηλεκτρικό ρεύμα. Το ρεύμα ακολουθεί το δρόμο με την μικρότερη αντίσταση δηλαδή την άλιπη μάζα του σώματος και κατόπιν, υπολογίζει το σωματικό λίπος και τα σωματικά υγρά.

Το λίπος, οι μύες, τα οστά και τα όργανα, αποτελούν το βασικό δομικό συστατικό του ανθρώπινου σώματος.

Η γνώση της αναλογίας τους είναι απαραίτητη για τον έλεγχο της σωστής διατροφής και της αποτελεσματικότητας της άσκησης.

Με την Ανάλυση Σύστασης Σώματος, μέσα σε λίγα λεπτά είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το ποσοστό λίπους, μυϊκής μάζας, σωματικά υγρά και το ιδανικό βάρος.

Τα αποτελέσματα του λιπομετρητή είναι:

  • Βάρος σε kg
  • Συνολικά υγρά σώματος σε kg
  • Άλιπη μάζα σε kg
  • Μυικός ιστός σε kg
  • Τμηματική ανάλυση μυικού ιστού σε kg &%
  • Έλεγχος μυϊκού ιστού και λίπους
  • Λιπώδης ιστός σε kg &%
  • Τμηματική ανάλυση λίπους σε kg &%
  • Αναλογία μέσης – γοφών (WHR)
  • Δείκτης μάζας σώματος (ΒΜΙ)
  • Σκελετικός βασικός μεταβολικός ρυθμός

* Η τμηματική ανάλυση αφορά 5 τμήματα: δεξί άνω άκρο, αριστερό άνω άκρο, κορμό, δεξί κάτω άκρο, αριστερό κάτω άκρο.

Για την μέτρηση αυτή στο δικό μας Ενδοκρινολογικό – Διαβητολογικό ιατρείο, Ιατρείο Παχυσαρκίας και ελέγχου Μεταβολισμού και Σωματικού Βάρους χρησιμοποιείται ο λιπομετρητής – αναλυτής σωματικής σύνθεσης InBody R20 της Biospace, με Υψηλό επίπεδο ανάλυσης με DSM-BIA (πολλαπλών συχνοτήτων).

Κανόνες για ακριβείς μετρήσεις που θα πρέπει να ακολουθούνται πριν έρθετε στο ιατρείο για λιπομέτρηση είναι οι κάτωθι:

  • Για 3 ώρες πριν τη λιπομέτρηση, να μην έχουν καταναλωθεί υγρά (νερό, τσάι, καφέ, χυμό, γάλα ή οποιοδήποτε άλλο υγρό).
  • Για 3-5 ώρες πριν να μην έχει καταναλωθεί κάποιο γεύμα.
  • Για 24 ώρες πριν να μην έχει καταναλωθεί αλκοόλ, διότι έχει διουρητική δράση και επηρεάζει τη ροή του αίματος με αποτέλεσμα να μην έχουμε σωστή μέτρηση.
  • Μη κάνετε έντονη άσκηση την ίδια μέρα της λιπομέτρησης. Η άσκηση επιδρά επί της υδατικής και ηλεκτρολυτικής ισορροπίας του σώματος, επηρεάζοντας έτσι το αποτέλεσμα της μέτρησης.
  • Για τις γυναίκες απαγορεύεται η μέτρηση τις μέρες της έμμηνου ρήσης αλλά και 2μέρες πριν ή μετά.
  • Για εγκύους  και άτομα με βηματοδότη απαγορεύεται η μέτρηση.
  • Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων (π.χ. διουρητικών) επηρεάζουν την ακρίβεια των αποτελεσμάτων.

Ρωτήστε μας για τo κόστος της Ανάλυσης Λιπώδους Σύστασης Σώματος:

Τηλ.: (+30) 210 300 9400   ή  στο 6972 29 6909

Το κείμενο υπογράφει η Υπ. Διδάκτωρ Ενδοκρινολόγος Διαβητολόγος Βασιλική Τριάντη MD,MSc,PhDc , Master Έρευνα στη Γυναικεία Αναπαραγωγή, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Συνεργάτης Μαιευτηρίου ΛΗΤΩ και Επιστημονική Συνεργάτης στο Ενδοκρινολογικό Τμήμα Παχυσαρκίας και Μεταβολισμού στη Β΄ Μαιευτική Κλινική του Αρεταιείου Νοσοκομείου. Ειδική σε Θέματα Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας και Ενδοκρινολογίας της Αναπαραγωγής

Μέλος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

logo ias

Επικοινωνία

Αγίας Παρασκευής 29, Χαλάνδρι  

Τηλ: 210 300 9400   

Τηλ: 210 684 5383


Ωράριο Λειτουργίας Ιατρείου (κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού)

ΔΕΥΤΕΡΑ:      09.00 - 17.30
ΤΡΙΤΗ:            09.00 - 17.30
ΤΕΤΑΡΤΗ:      09.00 - 20.30
ΠΕΜΠΤΗ:       09.00 - 17.30
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 09.00 - 17.30