Blog

Όλοι έχουμε βιώσει λόγω του στρες διάφορα συμπτώματα όπως η απόσπαση προσοχής, η μειωμένη μνήμη και η αρνητικότητα. Όμως οι στρεσσογόνες καταστάσεις μπορούν να αλλάξουν ακόμα και τη φυσιολογία του εγκεφάλου συρρικνώνοντάς τον.

 Υ Π Ο Κ Λ Ι Ν Ι Κ Ο Σ  Υ Π Ο Θ Υ Ρ Ε Ο Ε Ι Δ Ι Σ Μ Ο Σ

Η επίδραση στη γονιμότητα και την κύηση. Ο υποκλινικός υποθυρεοειδισμός είναι μία «αθόρυβη» πάθηση, καθώς οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν κανένα σύμπτωμα. Καθώς, όμως, η συχνότητά του είναι μεγάλη και μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τόσο
τη γονιμότητα όσο και την κύηση, είναι επιβεβλημένος ο έλεγχος. Ποιες είναι, όμως, οι επιπτώσεις και πώς αντιμετωπίζονται;

hippocratesΤο ερώτημα από τι προκαλείται η ασθένεια απασχολούσε τον άνθρωπο από τις απαρχές της ιστορίας του και οι απαντήσεις που δινόταν ποίκιλαν ανάλογα με την ιστορική περίοδο. Για αιώνες οι άνθρωποι πίστευαν ότι οι ασθένειες είχαν θεϊκή προέλευση και η θεραπεία τους βασίζονταν στους μάγους-θεραπευτές που με θυσίες και εξορκισμούς στα πνεύματα προσπαθούσαν να τις αποτρέψουν. Με τη χρήση βοτάνων, νηστείας και άλλων θεραπευτικών μέσων προσπαθούσαν να παρέμβουν για ν΄ ανατρέψουν την αρρώστια και να επιτύχουν την ίαση του πάσχοντος.
Τον 5ο π.χ. αιώνα, με την Αθηναϊκή Δημοκρατία, είχαμε μια ανατροπή στην αντίληψη περί υγείας και αρρώστιας, εξαιτίας της -ιστορικά μοναδικής- ρήξης που σημειώθηκε στο δημόσιο επίπεδο σε σχέση με τα βασικά ερωτήματα πώς οργανώνεται, πώς νομοθετείται, πώς διοικείται η κοινωνία και ποιος θεσπίζει τους νόμους της.

Η οστεοπόρωση είναι ένα μεταβολικό νόσημα, κατά το οποίο μειώνεται η πυκνότητα και η μικροαρχιτεκτονική των οστών, άρα και η μηχανική αντοχή τους, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος κατάγματος. Με την πάροδο των δεκαετιών και την παράλληλη αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, έχει αυξηθεί και η συχνότητα της νόσου.

Αντιμετώπιση υπογονιμότητας με ρύθμιση του ορμονικού προφίλ

Πολλά ζευγάρια όταν διαπιστώσουν μία δυσκολία επίτευξη εγκυμοσύνης απευθύνονται αμέσως σε μία Μονάδα εξωσωματικής. Η εξωσωματική γονιμοποίηση αποτελεί μια πραγματική επανάσταση στην ιστορία της Ιατρικής. Δεν παύει όμως να είναι μια διαδικασία με επιβάρυνση για το ζευγάρι, ψυχολογική, φαρμακευτική και οικονομική (ακόμα πιο έντονη τα τελευταία χρόνια της κρίσης). Για το λόγο αυτό καθίσταται απαραίτητη η προσπάθεια αποφυγής της αλλά και η σωστή προετοιμασία του ζευγαριού πριν από κάθε τέτοια προσπάθεια. Τα τελευταία χρόνια οι γνώσεις μας για τις διαδικασίες της Αναπαραγωγής ολοένα και αυξάνονται. Παράλληλα, ανακαλύπτουμε ότι καταστάσεις που μέχρι πριν από λίγα χρόνια θεωρούνταν φυσιολογικές, καθώς δεν επηρεάζουν τη γενικότερη υγεία του ανθρώπου, μπορούν να δυσχεράνουν τη σύλληψη.

Η παχυσαρκία κατά την διάρκεια της κύησης σχετίζεται με διάφορους μητρικούς και περιγεννητικούς κινδύνους. Δεν είναι ξεκάθαρο εάν η παχυσαρκία είναι μια άμεση αιτία αρνητικής έκβασης σε μία εγκυμοσύνη ή εάν αυτά τα δύο έχουν παρόμοιες αιτίες.

Οι εγκυμοσύνες στην αρχή της πέμπτης δεκαετίας της ζωής της γυναίκας αποτελούσαν μέχρι πριν από μερικά χρόνια ένα σχετικά σπάνιο φαινόμενο. Ο τρόπος ζωής όμως των γυναικών, οι ανάγκες τους και οι ρυθμοί άλλαξαν.

Μέλος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

logo ias

Επικοινωνία

Αγίας Παρασκευής 29, Χαλάνδρι  

Τηλ: (210) 300 94 00   

Κιν: 6972 296909

Δείτε μας στο

©2017 Ενδοκρινολόγος Διαβητολόγος Βασιλική Τριάντη. All Rights Reserved. Designed By My View Solutions