Οι παρενέργειες του Ενδοκρινικού Συστήματος μετά τον εμβολιασμό SARS-CoV-2

Οι παρενέργειες του Ενδοκρινικού Συστήματος μετά τον εμβολιασμό SARS-CoV-2

Προς το παρόν, η ενδοκρινική δυσλειτουργία που αναφέρεται στη βιβλιογραφία μετά τον εμβολιασμό SARS-CoV-2 αφορά κυρίως τον θυρεοειδή αδένα, τις νησίδες, την υπόφυση και τα επινεφρίδια. 

Στον θυρεοειδή αδένα, η πιο κοινή διαταραχή ήταν η υποξεία θυρεοειδίτιδα (SAT), έχουν αναφερθεί περισσότερες από εκατό περιπτώσεις. Η εμφάνιση συμπτωμάτων όπως πόνος στον αυχένα και οίδημα κυμαινόταν από 4 έως 21 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. 

Τα κλινικά εργαστηριακά αποτελέσματα και τα κυτταρολογικά ευρήματα συσχετίστηκαν με υποξεία θυρεοειδίτιδα. Το SAT είναι γενικά μια ήπια και αυτοπεριοριζόμενη πορεία μετά τον εμβολιασμό, ο χρόνος ανάρρωσης μπορεί να είναι μικρότερος από τις μετα-ιικές περιπτώσεις , η συμπτωματική αντιμετώπιση απαιτήθηκε μόνο για αυτή τη διαδικασία. 

Όσον αφορά τα αυτοάνοσα νοσήματα του θυρεοειδούς, έχουν αναφερθεί αρκετές περιπτώσεις νεοδιαγνωσθείσας ή υποτροπιάζουσας νόσου του Graves (GD) με κλινικές εκδηλώσεις υπερκινητικότητας του θυρεοειδούς, αυξημένα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών, κατασταλμένη θυρεοειδοτρόπο ορμόνη (TSH) και αυξημένα αντιθυρεοειδικά αντισώματα. Το υπερηχογράφημα θυρεοειδούς αποκαλύπτει την διόγκωση και την υπεραγγείωση. Μπορεί επίσης να παρατηρηθεί ταυτόχρονα εμφάνιση SAT και GD. 

Επιπλέον, έχουν επίσης αναφερθεί περιπτώσεις ανώδυνης θυρεοειδίτιδας μετά από εμβόλιο με φορέα αδενοϊού. Η φυσική και κλινική εξέταση δεν αποκαλύπτει πάντα τα μη φυσιολογικά ευρήματα, με αυξημένες θυρεοειδικές ορμόνες και κατασταλμένη TSH. 

Το σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς δείχνει μειωμένη πρόσληψη και το υπερηχογράφημα θυρεοειδούς και αποδεικνύει την διάχυτη υποηχοϊκή ηχοσύσταση του θυρεοειδούς αδένα με μειωμένη ροή αίματος.

 

Μέλος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

logo ias

Επικοινωνία

Αγίας Παρασκευής 29, Χαλάνδρι  

Τηλ: 210 300 9400   

Τηλ: 210 684 5383


Ωράριο Λειτουργίας Ιατρείου (κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού)

ΔΕΥΤΕΡΑ:      09.00 - 17.30
ΤΡΙΤΗ:            09.00 - 17.30
ΤΕΤΑΡΤΗ:      09.00 - 20.30
ΠΕΜΠΤΗ:       09.00 - 17.30
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 09.00 - 17.30