Πόσο επηρεάζεται ο Θυρεοειδής μας κατά την περίοδο του καλοκαιριού!?

Πόσο επηρεάζεται ο Θυρεοειδής μας κατά την περίοδο του καλοκαιριού!?

Πόσο επηρεάζεται ο Θυρεοειδής μας κατά την περίοδο του καλοκαιριού!?

Πολλά άτομα με θυρεοειδική δυσλειτουργία επηρεάζονται κατά πολύ από την εναλλαγή των εποχών.


Η εναλλαγή αυτή μπορεί να παρομοιαστεί με τις μουσικές εναλλάξεις του μουσικού κομματιού του Antonio Vivaldi, «Οι τέσσερις εποχές»!

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε την εποχή του καλοκαιριού και το πώς νιώθουν τα άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα του θυρεοειδούς, στην εποχή αυτή. 
Το καλοκαίρι είναι συνήθως η εποχή, όπου τα περισσότερα άτομα με θυρεοειδική δυσλειτουργία νιώθουν κατά πολύ καλύτερα από ότι σε άλλες εποχές του χρόνου. Αυτό συμβαίνει στο περίπου 90% των ατόμων με αυτοάνοσο νόσημα του θυρεοειδούς.

Παρατηρείται ότι άτομα με Hashimoto Θυρεοειδίτιδα νιώθουν κατά πολύ καλύτερα, από ότι άτομα με νόσο του Graves κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
Το καλοκαίρι στην χώρα μας, λόγω της σημαντικής αύξησης της θερμοκρασίας και της συχνής έκθεσης στον ήλιο και τη θάλασσα, μπορεί να επηρεάσει άτομα με παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα παιδιά, τις εγκύους και τους ηλικιωμένους που έχουν κάποια πάθηση του θυρεοειδούς αδένα και αυτούς με θυρεοειδική υπερλειτουργία (υπερθυρεοειδισμός). Αν βρίσκεστε σε μια τέτοια κατηγορία, επικοινωνήστε με τον Ενδοκρινολόγο σας και ενημερωθείτε για το τι πρέπει να προσέξετε. 
Οι ειδικοί παρατηρούν ωστόσο, ότι πολλά άτομα που πάσχουν από θυρεοειδική δυσλειτουργία νιώθουν να χάνεται η ευεξία αυτή ιδιαίτερα μόλις η θερμοκρασία αρχίσει να ανεβαίνει πάνω από 27 βαθμούς κελσίου. Ακόμα φαίνεται να επηρεάζονται οι πάσχοντες και από την εναλλαγή της υγρασίας στην ατμόσφαιρα, ιδιαίτερα όταν αυτή αλλάζει κατά την διάρκεια μιας καλοκαιρινής καταιγίδας. Προφανώς αυτό συμβαίνει, επειδή επηρεάζεται ο ήδη βεβαρημένος μεταβολισμός του ατόμου, ο οποίος καλείται άμεσα να ανταπεξέλθει και να προσαρμόσει την λειτουργία του.

Κάποια πράγματα θα πρέπει παρόλα αυτά να προσέξουμε για να παραμείνει ευχάριστη για εμάς η περίοδο του καλοκαιριού.

• Τα χάπια της θεραπείας θα πρέπει να φυλάσσονται σε θερμοκρασία κάτω από 25 βαθμούς κελσίου, επειδή διαφορετικά χάνουν την αποτελεσματικότητα τους. Σημαντικό είναι να δίνεται μεγάλη προσοχή στο χαρτάκι πληροφοριών που εμπεριέχει η συσκευασία του φαρμάκου, όσον αφορά την αποθήκευση και διατήρηση του. Είναι σημαντικό, επειδή όταν χάσει την δράση του το φάρμακο, αυτό θα φανεί άμεσα στις επόμενες 2 εβδομάδες, όπου θα αρχίσουν να επανέρχονται τα συμπτώματα της νόσου, σε μεγάλο βαθμό. Η ευκολότερη μέθοδο αποθήκευσης κατά την διάρκεια των καλοκαιριών μηνών είναι το ψυγείο. Καλό θα ήταν να αποθηκευτεί σε ένα δοχείο τροφίμων το οποίο να μην επιτρέπει την υγρασία του ψυγείου να επηρεάζει την δράση του φαρμάκου.

ΛΗΨΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΓΙΑ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ

Αν έχετε κάποια διαταραχή στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και παίρνετε φάρμακα, το καλοκαίρι θα πρέπει να προσέχετε τα εξής:
• Η θυροξίνη είναι ευαίσθητη στις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες και δεν πρέπει να εκτεθεί σε θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών C.
• Aν υπάρχει ο φόβος ότι τα φάρμακα σας έχουν μείνει σε υψηλή θερμοκρασία έστω και για λίγο, θα πρέπει αν αντικατασταθούν.
• Εκτός από την ζέστη, θα πρέπει επίσης να προσέχετε να μην έχετε τα χάπια του θυρεοειδούς σας σε σημείο με έκθεση στον ήλιο ή την υγρασία.
• Όταν ταξιδεύετε το καλοκαίρι, μην βάζετε τα φάρμακα στον χώρο των αποσκευών ή μέσα σε βαλίτσες όπου μπορεί να αναπτυχθούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Έχετε τα φάρμακα σε ένα τσαντάκι μαζί σας.

ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ
Οι άνθρωποι που έχουν υποθυρεοειδισμό έχουν συνήθως πιο έντονα συμπτώματα τους χειμερινούς μήνες – κρυώνουν πιο πολύ, έχουν πιο έντονο αίσθημα κόπωσης και ανάγκη για ξεκούραση, πιο συχνές μυαλγίες- ενώ, αντίθετα, νιώθουν καλύτερα τους θερμούς μήνες. 
Αν έχετε πιο έντονα συμπτώματα το χειμώνα σε σχέση με το καλοκαίρι,μπορεί να χρειαστεί να αυξήσετε τη δόση του χαπιού σας το χειμώνα και να την ελαττώσετε τους καλοκαιρινούς μήνες. 
Αυτό δεν συμβαίνει σε όλους και πάντα πρέπει να συζητάτε αλλαγές στην δοσολογία του φαρμάκου σας με τον ιατρό σας και ποτέ να μην αλλάζετε τη δόση από μόνοι σας.
Αν η θεραπεία γίνεται σωστά και οι τιμές των θυρεοειδικών ορμονών είναι στα φυσιολογικά για την ηλικία επίπεδα, δεν χρειάζεται καμία τροποποίηση της θεραπείας τους καλοκαιρινούς μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην αλλάζετε την δόση της θυροξίνης που παίρνετε χωρίς να μιλήσετε πρώτα με τον ιατρό σας.

Αν έχετε συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται σε υπερβολική χορήγηση ορμόνης του θυρεοειδούς όπως αν ζεσταίνεστε πολύ, ιδρώνετε υπερβολικά και έχετε ταχυκαρδίες πρέπει πρώτα να κάνετε εξετάσεις για τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών πριν αλλάξετε τη δόση σας.
Αν βρίσκεστε σε διακοπές επικοινωνήστε με τον ενδοκρινολόγο σας αν έχετε τέτοια συμπτώματα.

ΥΠΕΡΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ
Αν έχετε υπερθυρεοειδισμό και δεν παίρνετε την κατάλληλη θεραπεία, το καλοκαίρι μπορεί να έχετε έντονα συμπτώματα δυσανεξίας στη ζέστη, υπερβολικής εφίδρωσης, κόπωσης, ταχυκαρδίας. 
Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να κάνετε έλεγχο στα επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς και να λάβετε κατάλληλη θεραπεία.

Αν πάσχετε από υπερθυρεοειδισμό που βρίσκεται υπό έλεγχο με θεραπεία, το καλοκαίρι θα πρέπει να προσέχετε τα εξής:
• Μην ξεχνάτε τα φάρμακα σας στις διακοπές, καθώς πολύ γρήγορα μπορεί να έχετε υποτροπή του υπερθυρεοειδισμού
• Προσέχετε τη φύλαξη των φαρμάκων σας- αποφύγετε υψηλές θερμοκρασίες, υγρασία και φως. Φυλάξτε τα φάρμακα σε ένα μέρος με δροσιά, σκιερό και ξηρό.
• Ο υπερθυρεοειδισμός αυξάνει τις καύσεις.
Πίνετε πολλά υγρά για να αποφύγετε την αφυδάτωση.
• Αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες και για μεγάλη διάρκεια.
• Αποφύγετε να κυκλοφορείτε τις πολύ ζεστές ημέρες.
• Προσέχετε την έκθεση στο ιώδιο, σε μεγάλες ποσότητες. Αποφύγετε τα πολλά θαλασσινά, το sushi και τα οστρακοειδή. 
Μετά το μπάνιο στη θάλασσα κάντε γρήγορα ντους για να μην απορροφάτε το θαλασσινό αλάτι από το δέρμα σας.

ΘΥΡΕΟΕΙΔΙΤΙΔΕΣ
Οι θυρεοειδίτιδες είναι διαταραχές της λειτουργίας του θυρεοειδούς, μόνιμες ή παροδικές, φλεγμονώδους ή αυτοάνοσης αιτιολογίας, που μπορεί να προκαλέσουν διάφορες διαταραχές στη λειτουργία του (πόνο, διόγκωση, υπερλειτουργία ή υπόλειτουργία).

Θυρεοειδίτιδα φλεγμονώδους αιτιολογίας: Το καλοκαίρι είναι πιο συχνές οι θυρεοειδίτιδες φλεγμονώδους αιτιολογίας που οφείλονται κυρίως σε ιογενείς λοιμώξεις λόγω Enterovirus και Coxsackie virus που παρουσιάζουν έξαρση το καλοκαίρι. 
Οι θυρεοειδίτιδες αυτές μπορεί να προκαλέσουν έντονο πόνο στον θυρεοειδή και έντονη αλλά παροδική διαταραχή στη λειτουργία του και συνήθως αντιμετωπίζονται μόνο με αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Αυτοάνοσες θυρεοειδίτιδες: Τα άτομα με γνωστή αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα (HASHIMOTO αυτοάνοση λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα) που δεν λαμβάνουν κάποια θεραπεία, θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα την έκθεση στο ιώδιο τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς υπερβολική λήψη ιωδίου μπορεί να οδηγήσει σε οξεία διαταραχή της λειτουργίας του θυρεοειδούς, είτε υπο-, είτε υπερλειτουργία του. 
Η παθογένεια της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο δεν είναι σαφής. Φαίνεται να υπάρχει διαταραχή στα κατασταλτικά Τ λεμφοκύτταρα, τα οποία επιτρέπουν στα βοηθητικά Τ λεμφοκύτταρα να αντιδρούν με ειδικά αντιγόνα στην κυτταρική μεμβράνη των θυλακιωδών κύτταρων του θυρεοειδούς αδένα. Αφού τα λεμφοκύτταρα αυτά ευαισθητοποιηθούν έναντι των θυρεοειδικών αντιγόνων, παράγονται αυτοαντισώματα που αναγνωρίζουν τα αντιγόνα αυτά. Η απελευθέρωση των κυτταροκινών και η φλεγμονή που ακολουθεί, προκαλούν την καταστροφή του αδένα. Αυτό μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες μέχρι χρόνια, γι’αυτό η εξέλιξη της νόσου είναι αργή. Τα τρία κύρια αντιγόνα του αδένα είναι η θυρεοσφαιρίνη (thyroglobulin, TG), η θυροειδική υπεροξειδάση (thyroid peroxidase, TPO) που μέχρι προ τινός ήταν γνωστή ως μικροσωματικό αντιγόνο και ο υποδοχέας της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (thyroid stimulating hormone receptor, TSH-R).
Η παθολογία της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο περιλαμβάνει την έντονη διήθηση από λεμφοκύτταρα, η οποία καταστρέφει ολοκληρωτικά τη φυσιολογική αρχιτεκτονική του θυρεοειδούς. Μπορεί να σχηματιστούν λεμφοειδή θυλάκια και βλαστικά κέντρα. Τα θυλακιώδη επιθηλιακά κύτταρα είναι συχνά διογκωμένα και περιέχουν βασεόφιλο κυτταρόπλασμα. Η καταστροφή του αδένα προκαλεί τη πτώση των Τ3 και Τ4 στον ορό και την άνοδο της TSH. Αρχικά η TSH μπορεί να συντηρεί μια ικανοποιητική ορμονική σύνθεση μέσω της ανάπτυξης θυρεοειδικής διόγκωσης, ή βρογχοκήλης, άλλα συχνά ο αδένας υπολειτουργεί και ακολουθεί υποθυρεοειδισμός, με ή χωρίς βρογχοκήλη.

Το βασικό σύμπτωμα της θυρεοειδίτιδας του Χασιμότο είναι η διόγκωση του θυρεοειδή. Η βρογχοκήλη εγκαθίσταται βραδέως είναι μέτρια έχει επιφάνεια ανώμαλη υβώδη και ημίσκληρη σύσταση. Η διαδικασία είναι ανώδυνη και ο ασθενής μπορεί να μην αντιληφθεί τη βρογχοκήλη, αν αυτή δεν πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις. Ο αδένας είναι συνήθως ομοιογενώς διογκωμένος μπορεί, όμως, να υπάρχει ασύμμετρη διόγκωση με τη μορφή μεγάλου όζου ή ύβου, λόγω υπεροχής των παθολογοανατομικών εξεργασιών σε ορισμένη περιοχή.

Η πάθηση εμφανίζει και συμπτώματα που παρουσιάζονται σε υποθυρεοειδισμό όπως κόπωση, υπνηλία, αμνησία, ξηροδερμία, αύξηση βάρους κ.α.

Το χαρακτηριστικό εύρημα της θυρεοειδίτιδας του Χασιμότο είναι υψηλοί τίτλοι των αντιθυροειδικών αντισωμάτων. Τα αντι-TPO αντισώματα βρίσκονται σε ποσοστό 95% των ασθενών και αντι-TG αντισώματα σε αναλογία 60-80%. Η παρουσία των αντισωμάτων αυτών δεν είναι παθογνωμική για τη θυρεοειδίτιδα του Ηashimoto γιατί τα ίδια αντισώματα βρίσκονται και σε σημαντικό αριθμό ασθενών με υπέρ ή υποθυρεοειδισμό. Η μέτρηση των θυρεοειδικών ορμονών του αίματος δεν έχει διαγνωστική αξία, μας πληροφορεί, όμως για την ύπαρξη υποθυρεοειδισμού. Η TSH είναι συνήθως ελαφρά αυξημένη και είναι και αυτή ένας καλός δείκτης του υποκλινικού υποθυρεοειδισμού.

Οι τιμές της κατακράτησης του ραδιοιωδίου εξαρτώνται από τη λειτουργική κατάσταση του αδένα και δεν είναι διαγνωστικές. Το σπινθηρογράφημα εμφανίζει, συνήθως ανομοιογενή κατακράτηση που αντικατοπτρίζει τις παθολογοανατομικές και λειτουργικές βλάβες του παρεγχύματος.

Το υπερηχογράφημα είναι χαρακτηριστικό στις περισσότερες περιπτώσεις της νόσου. Δείχνει μια υπόηχη ανομοιογένεια και λοβωτό περίγραμμα του αδένα. Μια άλλη διαγνωστική δοκιμασία, η οποία μπορεί να είναι χρήσιμη, είναι η λήψη βιοψίας δια λεπτής βελόνης η οποία αποκαλύπτει μια μεγάλη διήθηση από λεμφοκύτταρα καθώς και την παρουσία κυττάρων Hurthle. Ωστόσο, η παρακέντηση με λεπτή βελόνα δεν είναι συνήθως αναγκαία για να επαληθευθεί η διάγνωση.
Ο συνδυασμός μιας ελαφριάς, δίχως πόνο, αύξησης των ορίων του θυρεοειδούς αδένα και του ήπιου υποθυρεοειδισμού και κυρίως η παρουσία αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων σε υψηλό τίτλο και χαμηλής, ηχογένειας στο υπερηχογράφημα, υποδηλώνουν ισχυρά τη θυρεοειδίτιδα Χασιμότο. Όταν ο τίτλος των αντισωμάτων είναι μέτρια αυξημένος ή χαμηλός, μόνο η ιστολογική εξέταση μπορεί να αποκαλύψει την πάθηση.

Η θεραπεία της θυρεοειδίτιδας είναι συμπτωματική και συνίσταται στη χορήγηση θυροξίνης σε δόσεις υποκατάστασης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλούνται πιεστικά φαινόμενα, οπότε αντιμετωπίζεται χειρουργικά. Σε μερικές μελέτες έχει αναφερθεί ότι η χορήγηση σεληνίου ως συμπλήρωμα διατροφής μειώνει τα αντιθυρεοειδικά αντισώματα, σε άλλες όμως το φαινόμενο αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί.

O Δρ Χασιμότο γεννήθηκε στην Iga-Ueno το 1881 και αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Kyushu Imperial University. Το 1912, περιέγραψε πρώτος την χρόνια διαταραχή του θυρεοειδούς με διάχυτη λεμφοκυτταρική διήθηση, ίνωση και ατροφία του παρεγχύματος. Είχε τότε χαρακτηριστεί ως το «Struma Lymphomatosa», που αναφέρεται τώρα ως χρόνια θυρεοειδίτιδα ή «νόσος του Χασιμότο».

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΩΔΙΟ
Το ιώδιο είναι ένα ιχνοστοιχείο απαραίτητο για την λειτουργία του θυρεοειδούς, καθώς είναι δομικό στοιχείο των θυρεοειδικών ορμονών. Η έλλειψη ιωδίου μπορεί να οδηγήσει σε διόγκωση του θυρεοειδούς (βρογχοκήλη) και ακόμα και υπολειτουργία του (υποθυρεοειδισμός). 
Η υπερβολική πρόσληψη του, από την άλλη, μπορεί να προκαλέσει πολλές διαταραχές στην λειτουργία του. 
Τι πρέπει να ξέρετε για το ιώδιο και τον θυρεοειδή:
• Όλοι οι άνθρωποι που έχουν κάποιο πρόβλημα με το θυρεοειδή τους δεν πρέπει να αποφεύγουν το ιώδιο. Η σωστή πρόσληψη ιωδίου καθημερινά είναι απαραίτητη. Δεν πρέπει όμως να ξεπερνά συγκεκριμένα όρια. Η ισορροπημένη διατροφή με ιωδιωμένο αλάτι και αλεύρι, και συχνή λήψη ψαριών και θαλασσινών είναι αρκετή για να έχουμε επάρκεια ιωδίου.
• Συμπληρώματα με ιώδιο χρειάζονται οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού αλλά και τότε δεν θα πρέπει να ξεπερνούν κάποια όρια (150 mcg ιωδίου κατά την εγκυμοσύνη και 200 mcg ιωδίου καθημερινά κατά το θηλασμό).
• Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται αν παίρνετε φάρμακα που έχουν πολύ ιώδιο, όπως η αμιωδαρόνη για κάποιες αρρυθμίες, ή αν χρειάζεται να κάνετε κάποια εξέταση με ενδοφλέβιο ιωδιούχο σκιαγραφικό. Σε αυτή την περίπτωση ενημερώστε πρώτα τον Ενδοκρινολόγο σας.
• ΜΗΝ παίρνετε συμπληρώματα σε ιώδιο αν δεν γνωρίζετε ακριβώς την περιεκτικότητα τους. Πολλά σκευάσματα που δηλώνουν ότι βοηθούν «την υγεία του θυρεοειδούς σας» περιέχουν μεγάλες ποσότητες ιωδίου (500 mcg και άνω κάποιες φορές) και μπορεί να σας δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα.
• Θα πρέπει να προσέχετε το ιώδιο αν έχετε υπερθυρεοειδισμό γιατί ακόμα και μικρή αύξηση στην πρόσληψη του μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση. 
Τώρα το καλοκαίρι αποφύγετε καθημερινή λήψη θαλασσινών και ψαριών.
• Δεν χρειάζεται να αποφεύγετε τη θάλασσα, εκτός αν σας το έχει ζητήσει ο ιατρός σας.

Το καλοκαίρι είναι η εποχή των διακοπών. Μην ξεχνάτε τα φάρμακα και τα συμπληρώματα διατροφής σας!
Καλό θα ήταν πριν από την έναρξη του ταξιδιού να αποθηκεύεστε μια ποσότητα των φαρμάκων στην βαλίτσα και μια ποσότητα στην χειροαποσκευή. 
Έτσι αν τυχών χρειαστεί να παραλάβετε τις αποσκευές αργότερα, δεν θα στερηθείτε τα πολύτιμα φάρμακα σας.

Σημαντικό και σε αυτή την περίπτωση είναι η θερμοκρασία που θα αποθηκευτούν τα φάρμακα. Καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε ένα φορητό ψυγείο ταξιδιού.
Για τους περισσότερους Έλληνες το καλοκαίρι σημαίνει ανέμελες στιγμές στην θάλασσα με ατελείωτες ώρες ηλιοθεραπείας. 
Μπορείτε να απολαύσετε τις βουτιές σας, ωστόσο δώστε προσοχή στα σημάδια του σώματος σας.

Αν νιώσετε να επανέρχονται συμπτώματα της νόσου, π.χ. ζάλη, κόπωση, κόμπο στο λαιμό κλπ. ενδεχομένως η αιτία να είναι το ποσοστό ιωδίου που επιβαρύνει σε θαλάσσιες περιοχές τον ασθενή. Τα συμπτώματα φυσιολογικά υποχωρούν μετά από μερικές μέρες. Αν δεν συμβαίνει αυτό, ίσως είναι καλύτερο να προτιμήσετε την πισίνα του ξενοδοχείου παρά το πλατσούρισμα στη θάλασσα. Νιώθετε περίεργα συμπτώματα όταν κάνετε ηλιοθεραπεία; Ίσως να έχετε μια δυσανεξία στον ήλιο.

Το καλοκαίρι ως Έλληνες καταναλώνουμε μεγαλύτερη ποσότητα ψαριού. 
Άτομα με αυτοάνοσες παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα, ιδιαίτερα τα άτομα με Hashimoto Θυρεοειδίτιδα θα πρέπει να δώσουν προσοχή στο να μην καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες θαλασσινών και ψαριών, λόγου της περιεκτικότητας των σε ιώδιο.

Την υψηλή θερμοκρασία μπορείτε να την καταπολεμήσετε με τακτικά χλιαρά ντους και άφθονο νερό. Ιδιαίτερα υποβοηθητικό είναι το τσάι μέντας, το οποίο βοηθάει το σώμα στην διατήρηση της θερμοκρασίας του.
Κατά της ζαλάδας βοηθάνε οι δροσερές κομπρέσες. 
Να βάζετε τακτικά τα πόδια ψηλά και να πίνετε πολύ, πολύ νερό.

Προστατευτείτε από εγκαύματα! Μην ξεχνάτε να φοράτε πάντοτε γυαλιά ηλίου, καπέλο και αντιηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας. 
Ένα ηλιακό έγκαυμα μπορεί να επηρεάσει παροδικά την ρύθμιση των θυρεοειδικών ορμονών. Ενδεχομένως να νιώσετε τα γνωστά συμπτώματα της ασθένειας να επανέρχονται. Αν και εφόσον δεν υποχωρήσουν αυτά σε λίγες μέρες απευθυνθείτε στον ενδοκρινολόγο σας για την επαναρύθμιση των ελεύθερων τιμών σας. 
Σε γενικές γραμμές δώστε βάση στο να απολαύσετε τον καλοκαίρι με όλες τις αισθήσεις σας! Γεμίστε τις μπαταρίες σας με ενέργεια και ξεκούραση!

Μέλος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

logo ias

Επικοινωνία

Αγίας Παρασκευής 29, Χαλάνδρι  

Τηλ: 210 300 9400   

Τηλ: 210 684 5383


Ωράριο Λειτουργίας Ιατρείου (κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού)

ΔΕΥΤΕΡΑ:      09.00 - 17.30
ΤΡΙΤΗ:            09.00 - 17.30
ΤΕΤΑΡΤΗ:      09.00 - 20.30
ΠΕΜΠΤΗ:       09.00 - 17.30
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 09.00 - 17.30