Διαλειμματική Νηστεία

Διαλειμματική Νηστεία

Διαλειμματική Νηστεία...Θεραπευτικές Ιδιότητες...Εν όψει της Σαρακοστής των Χριστουγέννων
www.endokrinologos-diavitologos.gr

Η διαλειμματική νηστεία (IF-Intermittent fasting) είναι μια από τις πιο δημοφιλείς τάσεις σε θέματα υγείας και fitness παγκοσμίως.


Χρησιμοποιείται για την απώλεια βάρους, καλυτέρευση της υγείας και απλοποίηση ενός ήδη υγιούς τρόπου ζωής.
Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να αυξήσει ελαφρώς τον μεταβολισμό μας, ενώ ταυτόχρονα μας βοηθάει να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες. Είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να χάσει κανείς βάρος και λίπος από την περιοχή της κοιλιάς.

Έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να έχει ισχυρές επιδράσεις στο μυαλό και το σώμα σας και υπάρχει η πιθανότητα συσχέτισης της με την μακροβιότητα.
Αυτός λοιπόν, είναι ο απόλυτος οδηγός για τη διαλειμματική νηστεία για αρχάριους.

Τι είναι η διαλειμματική νηστεία;
Διαλειμματική νηστεία ονομάζουμε το διατροφικό μοτίβο που περιστρέφεται γύρω απο περιόδους νηστείας και διατροφής.
Δεν αναφέρεται στο ποια φαγητά πρέπει να τρώει κάποιος, αλλά στο πότε πρέπει να τα τρώει.
Με αυτή τη λογική, δεν πρόκειται για «δίαιτα» με τον τρόπο που την γνωρίζουμε, αλλά όπως προαναφέραμε, είναι ένα «διατροφικό μοτίβο».
Συχνές μέθοδοι διαλειμματικής νηστείας περιλαμβάνουν 16 ώρες νηστείας ημερησίως, ή 24ωρη νηστεία, δύο φορές την εβδομάδα.
Κατά τη διάρκεια της εξέλιξης μας, οι άνθρωποι έχουμε ήδη δοκιμάσει την νηστεία. Ορισμένες φορές αυτό γινόταν λόγω της έλλειψης φαγητού και άλλες λόγω του ότι η νηστεία πάντα αποτελούσε μέρος διαφόρων θρησκειών, όπως το Ισλάμ, ο Χριστιανισμός και ο Βουδισμός.
Οι πρόγονοι μας,οι οποίοι ήταν κυνηγοί-συλλέκτες τροφίμων, δεν έιχαν υπεραγορές, ψυγεία ή ολόχρονα διαθέσιμο φαγητό. Ορισμένες φορές δεν μπορούσαν να βρουν τίποτα για να φάνε, και έτσι τα σώματα μας εξελίχθηκαν για να μπορούν να λειτουργούν χωρίς φαγητό για εκτεταμένες χρονικές περιόδους.
Η νηστεία λοιπόν, είναι πιο «φυσική» από το να τρώμε 3- 4 (ή και περισσότερα) γεύματα τη μέρα.
Συμπέρασμα: Διαλειμματική νηστεία (Intermittent fasting -IF) είναι όρος για ένα μοτίβο διατροφής που περιστρέφεται γύρω απο περιόδους νηστείας και διατροφής. Αυτή τη στιγμή είναι πολύ δημοφιλής στο χώρο της υγείας και της άσκησης.

Πως να κάνετε διαλειμματική νηστεία
Η διαλειμματική νηστεία είναι δημοφιλής εδώ και πολλά χρόνια και έτσι υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για την εφαρμογή της.
Όλες εμπεριέχουν διαχωρισμό της ημέρας ή εβδομάδας σε «περιόδους διατροφής» και «περιόδους νηστείας». Κατά τη διάρκεια των περιόδων νηστείας, τρώμε είτε πολύ λίγο είτε καθόλου.
Πιο κάτω ακολουθούν οι πιο δημοφιλείς μέθοδοι:
• Μέθοδος 16/8: Γνωστή επίσης και ως το πρωτόκολλο Leangains, προϋποθέτει την παράλειψη του προγεύματος και τον περιορισμό των περιόδων διατροφής σε 8 ώρες, για παράδειγμα απο τις 13:00 μέχρι τις 21:00. Μετά «νηστεύουμε» για 16 ώρες.
• Φαγητό-Παύση-Φαγητό: Προϋποθέτει 24ωρη συνεχή νηστεία, μία ή δύο φορές την εβδομάδα, για παράδειγμα όταν δεν τρώμε δείπνο για μια μέρα μέχρι τη στιγμή που τρώμε δείπνο την επομένη.
• Η δίαιτα 5:2: Σε δύο μη-συνεχόμενες μέρες της εβδομάδας, τρώμε μόνο 500-600 θερμίδες. Τις υπόλοιπες πέντε μέρες, τρώμε κανονικές ποσότητες.

Με το να μας αναγκάζουν να τρώμε λιγότερες θερμίδες, όλες αυτές οι μεθόδοι βοηθούν στο χάσιμο βάρους, εφόσον δεν το παρακάνουμε με το να τρώμε πολύ περισσότερο κατα τις περιόδους διατροφής.
Προσωπικά, θεωρώ την μέθοδο 16/8 ως την πιο απλή και πιο εύκολη να ακολουθήσει κανείς σε διάρκεια χρόνου.

Είναι επίσης και η πιο δημοφιλής.
Συμπέρασμα: Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να δοκιμάσει κανείς την διαλειμματική νηστεία. 
Όλοι διαχωρίζουν την ημέρα ή την εβδομάδα σε «περιόδους διατροφής» και «περιόδους νηστείας».

Πως η διαλειμματική νηστεία επηρεάζει τα κύτταρα και τις ορμόνες μας
Όταν νηστεύει κανείς, συμβαίνουν διάφορα πράγματα στο σώμα, τόσο σε κυτταρικό όσο και σε μοριακό επίπεδο.
Για παράδειγμα, το σώμα αλλάζει τα ορμονικά επίπεδα του για να έχει περισσότερη πρόσβαση στο αποθηκευμένο σωματικό λίπος.
Τα κύτταρα μας ξεκινάνε επίσης σημαντικές διαδικασίες επισκευής/επανόρθωσης και αλλοιώνουν τα γονίδια μας.
Μερικές απο τις αλλαγές που γίνονται στο σώμα μας κατα την περίοδο της νηστείας:
• Ανθρώπινη Αυξητική Ορμόνη (HGH): Τα επίπεδα αυξητικής ορμόνης πολλαπλασιάζονται, φτάνονατς μέχρι και πενταπλάσιο αριθμό. Αυτό ωφελέι μεταξύ άλλων στην απώλεια βάρους και στην απόκτηση μυικού όγκου. 
• Ινσουλίνη: Η ευαισθησία στην ινσουλίνη βελτιώνεται και τα επίπεδα ινσουλίνης μειώνονται δραματικά. Χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης δίνουν πιο έυκολη πρόσβαση στο αποθηκευμένο σωματικό λίπος. 
• Κυτταρική επανόρθωση: Κατά τη νηστεία, τα κύτταρα σηματοδοτούν την έναρξη διαδικασιών κυτταρικής επανόρθωσης. Σε αυτές εμπεριέχεται η αυτοφαγία, όπου τα κύτταρα απορροφούν και απομακρύνουν παλιές και δυσλειτουργικές πρωτεΐνες που δημιουργούν εσωτερικά κύτταρα. 
• Γονιδιακή έκφραση: Δημιουργούνται αλλαγές στην λειτουργία των γονιδίων που σχετίζονται με την μακροβιότητα και την προστασία ενάντια σε ασθένειες.
Αυτές οι αλλαγές σε ορμονικά επίπεδα, κυτταρική λειτουργία και γονιδιακή έκφραση είναι υπεύθυνες για τα ωφέλη που έχει στην υγεία μας η διαλειμματική νηστεία.
Συμπέρασμα: Όταν νηστεύουμε, τα επίπεδα ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης αυξάνονται και τα επίπεδα ινσουλίνης μειώνονται. Τα κύτταρα μας αλλάζουν επίσης την γονιδιακή μας έκφραση και ξεκινάνε σημαντικές διαδικασίες κυτταρικής επανόρθωσης.
Η διαλειμματική νηστεία είναι ένα πολύ ισχυρό μέσο για χάσιμο βάρους

Το χάσιμο βάρους είναι ένας απο τους πιο κοινούς λόγους για να δοκιμάσει κανείς την διαλειμματική νηστεία.
Με το να μας αναγκάζει να τρώμε λιγότερα γεύματα, η διαλειμματική νηστεία μπορεί να μας οδηγήσει σε άμεση μέιωση των θερμίδων που καταναλώνουμε.
Επίσης, η διαλειμματική νηστεία αλλάζει τα ορμονικά επίπεδα μας για να διευκολύνει το χάσιμο βάρους.
Πέραν απο την μέιωση της ινσουλίνης και την αύξηση των επιπέδων της αυξητικής ορμόνης, αυξάνει την απελευθέρωση νορεπινεφρίνης (νοραδρεναλίνη), ορμόνης που ενεργεί για την κάυση του λίπους.
Λόγω αυτών των αλλαγών στα επίπεδα ορμόνων,η βραχυπρόθεσμη νηστεία μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του μεταβολισμού μας, σε ποσοστά 3.6-14%.
Με το να μας βοηθάει να τρώμε λιγότερο (λιγότερη κατανάλωση θερμίδων) και να μας βοηθάει ταυτόχρονα να καίμε περισσότερο λίπος (περισσότερη κάυση θερμίδων), η διαλειμματική νηστεία προκαλεί χάσιμο βάρους.
Έρευνες δείχνουν ότι η διαλειμματική νηστεία μπορεί να είναι ένα πολύ ισχυρό μέσο για χάσιμο βάρους.

Σε μια έρευνα του 2014, φάνηκε να προκαλεί απώλεια βάρους σε ποσοστά 3-8%, σε περιόδους 3-24 εβδομάδων.
Σε σύγκριση με τις περισσότερες έρευνες στον τομέα της απώλειας βάρους, αυτό αποτελεί αρκετά μεγάλο ποσοστό.
Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, άτομα που έλαβαν μέρος, έχασαν 4-7% απο την περιφέρεια της μέσης τους. Αυτό υποδεικνύει ότι έχασαν σημαντικά ποσοστά του επιβλαβούς λίπους στην περιοχή της κοιλιάς, το οποίο χτίζεται γύρω απο τα όργανα και προκαλεί ασθένειες.
Υπάρχει επίσης ακόμα μια έρευνα η οποία δείχνει ότι η διαλειμματική νηστεία προκαλεί λιγότερη μείωση μυικής μάζας σε σύγκριση με την πιο διαδεδομένη μέθοδο του συνεχούς περιορισμού θερμίδων.
Παρ’όλα αυτά, καλό είναι να έχουμε υπόψη μας ότι ο κύριος λόγος που δουλεύει κάτι τέτοιο, είναι ότι μας βοηθάει να καταναλώνουμε συνολικά λιγότερες θερμίδες.

Αν κατά τις περιόδους διατροφής καταναλώνουμε υπερβολικό ρυθμό θερμίδων, τότε δεν πρόκειται να χάσουμε καθόλου βάρος.

Συμπέρασμα: Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να αυξήσει ελαφρώς τον μεταβολισμό μας, ενώ ταυτόχρονα μας βοηθάει να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες. Είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να χάσει κανείς βάρος και λίπος απο την περιοχή της κοιλιάς.

Οφέλη στην υγεία μας, με διαλειμματική νηστεία
Έχουν διεξαχθεί πολλές έρευνες σχετικές με την διαλειμματική νηστεία, σε ανθρώπους και σε ζώα.
Απο τις έρευνες αυτές φαίνεται ότι μπορούν να υπάρξουν σημαντικά οφέλη στον έλεγχο βάρους και στην σωματική και ψυχική μας υγεία. Ίσως ακόμα και να βοηθάει στο να ζούμε περισσότερο.
Πιο κάτω παρουσιάζουμε τα κύρια οφέλη της διαλειμματικής νηστείας:
• Χάσιμο βάρους: Όπως αναφέραμε ήδη, η διαλειμματική νηστεία βοηθάει στο χάσιμο βάρους και στη μείωση του λίπους στην περιοχή της κοιλιάς, χωρίς να χρειαστεί να περιορίσει κανείς συνειδητά την κατανάλωση θερμίδων του.
• Αντίσταση στην ινσουλίνη: Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να μειώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη, μειώνοντας τα ποσοστα ζάχαρης στο αίμα κατά 3-6% και τα επίπεδα ινσουλίνης κατά 20-31%. Αυτό προστατεύει ενάντια στον διαβήτη τύπου 2.
• Φλεγμονή: Ορισμένες έρευνες δείχνουν μείωση στους δείκτες φλεγμονής, που οδηγούν σε αρκετές χρόνιες παθήσεις.
• Καρδιακή υγεία: Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να μειώσει την χοληστερόλη LDL, τα τριγλυκερίδια του αίματος, τους δείκτες φλεγμονής, την ζαχαρη στο αίμα και την αντίσταση στην ινσουλίνη. Όλα αυτά αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
• Καρκίνος: Έρευνες που έγιναν σε ζώα υποδηλώνουν ότι η διαλειμματική νηστεία ίσως βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου.
• Εγκεφαλική υγεία: Η διαλειμματική νηστεία αυξάνει την εγκεφαλική ορμόνη BDNF, και ίσως να βοηθάει στην ανάπτυξη καινούργιων νευρικών κυττάρων (26, 27, 28). Ίσως επίσης να προστατεύει ενάντια στην νόσο του Άλτσχάιμερ.
• Αντι-γήρανση: Η διαλειμματική νηστεία αυξάνει την διάρκεια ζωής των αρουραίων. Έρευνες έδειξαν ότι αρουραίοι που περνούν περιόδους νηστείας, ζουν 36-83% περισσότερο.
Έχετε πάντα υπόψη ότι η έρευνα στον τομέα αυτό βρίσκεται ακόμα στα πρώιμα στάδια της. Αρκετές απο τις έρευνες που διεξήχθησαν ήταν μικρές σε διάρκεια και συμμετοχή ή έγιναν σε ζώα. Αρκετές ερωτήσεις παραμένουν προς το παρόν αναπάντητες, με την ελπίδα ότι ποιοτικές έρευνες σε ανθρώπους θα μπορέσουν να τις προμηθεύσουν (32).
Συμπέρασμα: Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα για το σώμα και το μυαλό μας. Μπορεί να προκαλέσει χάσιμο βάρους και ίσως να προστατεύει ενάντια στον διαβήτη τύπου 2, τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο, καθώς και να βοηθά στην μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Η διαλειμματική νηστεία κάνει τον υγιεινό τρόπο ζωής πιο απλό
Το να τρώει κανείς υγιεινά είναι απλό, αλλά μπορεί να είναι απίστευτα δύσκολο να διατηρηθεί.
Ένα από τα κυριότερα εμπόδια είναι ο προγραμματισμός που χρειάζεται για τον σχεδιασμό και την ετοιμασία υγιών γευμάτων.
Αν κάποιος κάνει διαλειμματική νηστεία, αυτό γίνεται πιο εύκολο καθώς δεν χρειάζεται να προγραμματίσει, να μαγειρέψει ή να καθαρίσει μετά απο τον ίδιο αριθμό γευμάτων όπως προηγουμένως.
Η διαλειμματική νηστεία είναι πολύ δημοφιλής στο κοινό που εξασκεί το “life hacking”, επειδή βελτιώνει την υγεία ενώ ταυτόχρονα απλουστεύει τον τρόπο ζωής τους.
Συμπέρασμα: Ένα απο τα κύρια οφέλη της διαλειμμάτικής νηστείας είναι ότι κάνει πιο έυκολο το να τρώει κανείς υγιεινά, με το να μειώνει τον αριθμό των γευμάτων που πρέπει να προγραμματιστούν, να ετοιμαστούν και κατόπιν να συγυρίσει κανείς μετά από την ετοιμασία τους.

Ορισμένη μερίδα ανθρώπων πρέπει να είναι πιο προσεκτική με την διαλειμματική νηστεία (ή να την αποφύγει εντελώς)
Η διαλειμματική νηστεία δεν είναι για όλους.
Αν είστε λιποβαρής, ή έχετε ιστορικό διατροφικών διαταραχών, τότε αποφύγετε την διαλειμματική νηστεία αν πρώτα δεν συμβουλευτείτε κάποιον επαγγελματία υγείας. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η εξάσκηση της διαλειμματικής νηστείας μπορεί να αποβεί ζημιογόνα.

Οι γυναίκες πρέπει να νηστεύουν;
Μερικές έρευνες εισηγούνται ότι η διαλειμματική νηστεία δεν είναι ευεργητική για τις γυναίκες, τουλάχιστον όχι στον ίδιο βαθμό που είναι για τους άντρες.
Για παράδειγμα, μία απο τις έρευνες έδειξε βελτίωση στην ευαισθησία προς την ινσουλίνη στους άντρες, αλλά επιδείνωση στον έλεγχο ζάχαρης στο αίμα στις γυναίκες.
Παρόλο που δεν έχουν γίνει έρευνες σε ανθρώπινα υποκείμενα σε αυτό τον τομέα, έρευνες που έχουν γίνει σε αρουραίους έδειξαν ότι τα θηλυκά του είδους μέσω της διαλειμματικής νηστείας μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα όπως αδυνάτισμα, αρρενοποίηση, αδυναμία αναπαραγωγής και ανωμαλία στους εμμηνορρυσιακούς κύκλους τους.
Υπάρχουν πολλές μη τεκμηριωμένες αναφορές απο γυναίκες των οποίων η έμμηνος ρήση σταμάτησε (αμηνόρροια) κατά τη διάρκεια της εξάσκησης διαλειμματικής νηστείας, και επανήλθε στα φυσιολογικά επίπεδα όταν την σταμάτησαν.
Για αυτούς τους λόγους, οι γυναίκες θα πρέπει να εξασκούν την διαλειμματική νηστεία με προσοχή. Αν παρουσιαστούν προβλήματα όπως αμηνόρροια, σταματήστε αμέσως την νηστεία.

Αν έχετε προβλήματα με την γονιμότητα ή/και προσπαθείτε να συλλάβετε, θα πρέπει να σκεφτείτε την πιθανότητα αναβολής της διαλειμματικής νηστείας για την συγκεκριμένη περίοδο, όπως επίσης και για την περίοδο όπου ενδεχομένως είστε έγκυος ή θηλάζεται.
Συμπέρασμα: Λιποβαρή άτομα ή άτομα με ιστορικό διατροφικών διαταραχών θα πρέπει να αποφύγουν την διαλειμματική νηστεία. Καλό θα ήταν οι γυναίκες να είναι προσεκτικές με την διαλειμματική νηστεία, καθώς υπάρχουν ορισμένες μαρτυρίες που δείχνουν ότι ίσως να είναι επιβλαβής για την υγεία τους.

Ασφάλεια και παρενέργειες
Η κύρια παρενέργεια της διαλειμματικής νηστείας είναι η πείνα.
Μπορεί επίσης κάποιος να νιώθει αδυναμία και οτι το μυαλό του δεν αποδίδει στα συνηθισμένα του επίπεδα.
Αυτό μπορεί να είναι προσωρινό, καθώς το σώμα μας χρειάζεται λίγο χρόνο για να προσαρμοστεί και να ανταπεξέλθει στο καινούργιο πρόγραμμα διατροφής μας.
Αν έχετε κάποια ασθένεια που ίσως σας αποτρέπει ή σας κάνει να αμφισβητείται αν πρέπει να δοκιμάσετε την διαλειμματική νηστεία, συμβουλευτείτε γιατρό πριν ξεκινήσετε.
Κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικής σημασίας αν:
• Έχετε διαβήτη.
• Έχετε προβλήματα με τον έλεγχο/κανονισμό λειτουργίας ζάχαρης στο αίμα.
• Έχετε χαμηλή πίεση αίματος (υπόταση).
• Ακολουθείται φαρμακευτική αγωγή.
• Είστε λιποβαρής.
• Έχετε ιστορικό διατροφικών διαταραχών.
• Προσπαθείτε να μείνετε έγκυος.
• Έχετε ιστορικό αμηνόρροιας.
• Είστε έγκυος ή θηλάζεται.
Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, η διαλειμματική νηστεία διαθέτει εξαιρετικό ποσοστό ασφαλείας. Δεν υπάρχει τίποτα «επικίνδυνο» όταν κανείς αποφύγει να φάει για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εφόσον είναι υγιής και τρέφεται κανονικά.

Συμπέρασμα: Η πιο συχνή παρενέργεια της διαλειμματικής νηστείας είναι η πείνα. Άτομα με συγκεκριμένες ασθένειες θα πρέπει να συμβουλευτούν γιατρό πριν ξεκινήσουν την νηστεία.
Ερωτήσεις σχετικά με την διαλειμματική νηστεία
Πιο κάτω ακολουθούν οι απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με την διαλειμματική νηστεία.

1. Μπορούμε να πίνουμε υγρά κατά τη διάρκεια της νηστείας;
Ναι. Νερό, καφές, τσάι και άλλα αφεψήματα που δεν περιέχουν θερμίδες επιτρέπονται κατά την διάρκεια. Αποφύγετε να προσθέτετε ζάχαρη στον καφέ σας. Προτιμήστε μικρή ποσότητα κρέμας ή γάλακτος.
Ο καφές μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικός κατα τη διάρκεια της νηστείας, καθώς μπορεί να μειώσει την πείνα .
2. Είναι ανθυγιεινό να αποφεύγει κανείς το πρόγευμα;
Όχι. Το πρόβλημα είναι ότι οι πλείστοι που αποφεύγουν το πρόγευμα, συνήθως έχουν ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Αν μεριμνήσετε για να λαμβάνετε καλό και υγιεινό φαγητό για το υπόλοιπο της ημέρας, τότε θα είναι εντάξει.
3. Μπορούμε να παίρνουμε συμπληρώματα διατροφής κατά τη διάρκεια της νηστείας;
Ναι. Έχετε όμως υπόψη ότι ορισμένα συμπληρώματα (όπως λιποδιαλυτές βιταμίνες) λειτουργούν καλύτερα σε συνδυασμό με γεύματα.
4. Μπορούμε να γυμναζόμαστε κατά τη διάρκεια της νηστείας;
Ναι, η εκγύμναση κατά τη νηστεία δεν αποτελεί πρόβλημα. Ορισμένοι προτείνουν την λήψη αμινοξέων διακλαδισμένης αλύσου (BCAAs) πριν την έναρξη της γυμναστικής κατά την περίοδο της νηστείας.
5. Η νηστεία θα οδηγήσει στην μείωση μυϊκής μάζας;
Όλες οι μέθοδοι αδυνατίσματος προκαλούν μείωση μυϊκής μάζας, γι’ αυτό είναι σημαντικό να γυμνάζεται κανείς με αντίσταση (βάρη) και να διατηρεί τα ποσοστά της πρωτεΐνης που καταναλώνει σε υψηλά επίπεδα. Παρ ’όλα αυτά, μία από τις έρευνες σχετικά με την διαλειμματική νηστεία, δείχνει ότι προκαλεί λιγότερη απώλεια μυϊκής μάζας από τις συνηθισμένες μεθόδους περιορισμού θερμίδων.
6. Θα επηρεάσει η νηστεία τον μεταβολισμό μου;
Όχι. Οι έρευνες δείχνουν οτι η βραχυπρόθεσμη νηστεία ωφελεί τον μεταβολισμό. Παρ ‘όλα αυτά, μεγαλύτερης διάρκειας νηστεία (3 ή και περισσότερες μέρες) μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες για τον μεταβολισμό.
7. Μπορεί ένα παιδί να ακολουθήσει την διαλειμματική νηστεία;
Αυτό δεν είναι και τόσο καλή ιδέα. Καλό θα ήταν να αποφεύγεται.

Πως να ξεκινήσετε
Το πιθανότερο είναι ότι ήδη έχετε κάνει αρκετές «διαλειμματικές νηστείες» στη ζωή σας.
Αν φάγατε δείπνο, κοιμηθήκατε αργά και μετά δεν φάγατε τίποτε μέχρι το μεσημεριανό της επόμενης μέρας, τότε ίσως να κάνατε μια 16ωρη διαλειμματική νηστεία.
Αρκετός κόσμος κάνει τα γεύματα του ενστικτωδώς με αυτό τον τρόπο. Απλά δεν νιώθουν να πεινάνε το πρωί.
Προσωπικά, θεωρώ την μέθοδο 16/8 ως την πιο απλή και πιο εύκολη να διατηρήσει κανείς όταν θέλει να εξασκήσει την διαλειμματική νηστεία. Η πρόταση μου θα ήταν να δοκιμάσετε αυτή τη μέθοδο πρώτα.
Αν το θεωρήσετε εύκολο και νιώθετε καλά κατα τη διάρκεια της νηστείας, τότε μπορείτε να προχωρήσετε σε άλλου είδους μεθόδους, όπως 24ωρη νηστεία για 1-2 φορές την εβδομάδα (όχι συνεχείς ημέρες, μέθοδος Διατροφή-Παύση-Διατροφή) ή να λαμβάνετε μόνο 500-600 θερμίδες για 1-2 μέρες της εβδομάδας (Δίαιτα 5:2).
Μια άλλη προσέγγιση θα ήταν να νηστεύει κανείς όποτε αυτό είναι δυνατόν. Για παράδειγμα, να αποφεύγει κανείς γεύματα όταν δεν πεινάει ή όταν δεν έχει αρκετό χρόνο για να μαγειρέψει.
Δεν είναι ανάγκη να ακολουθεί κανείς ένα αυστηρά δομημένο πρόγραμμα διαλειμματικής νηστείας, για να λάβει έστω κάποια από τα οφέλη.
Θα ηταν καλό να πειραματιστεί κανείς με τις διάφορες μεθόδους και προσεγγίσεις μέχρι να βρει κάτι που το απολαμβάνει και μπορεί να το ακολουθήσει σύμφωνα με το ημερήσιο πρόγραμμα του.
Συμπέρασμα: Συνιστάται να αρχίσει κανείς με την μέθοδο 16/8, και ίσως αργότερα να μεταπηδήσει σε άλλες μεθόδους νηστείας, μεγαλύτερης διάρκειας. Το πιο σημαντικό είναι να πειραματιστεί κανείς για να βρει την ιδανική μέθοδο για τον εαυτό του.

Πρέπει να δοκιμάσετε την διαλειμματική νηστεία;
Η διαλειμματική νηστεία δεν είναι κάτι που κάποιος πρέπει να εξασκήσει.
Αποτελεί απλά ένα απο τους πολλούς τρόπους ζωής που μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Το να τρώει κανείς σωστά, να γυμνάζεται και να μεριμνά για το σωστό ποσοστό ύπνου, είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη.
Αν σε κάποιον δεν αρέσει η ιδέα της νηστείας, τότε μπορεί απλά να αγνοήσει όλα όσα αναγράφονται εδώ, και να συνεχίσει να κάνει αυτό που του αποφέρει αποτελέσματα.
Δεν υπάρχουν λύσεις που να ταιριάζουν για όλους στα θέματα διατροφής. Η καλύτερη δίαιτα για τον καθένα, είναι αυτή την οποία μπορεί να διατηρήσει κανείς μακροπρόθεσμα.
Η διαλειμματική νηστεία είναι εξαιρετική για ένα ποσοστό ανθρώπων, αλλά όχι για όλους. Ο μόνος τρόπος να ανακαλύψει κανείς σε ποια κατηγορία ανήκει, είναι να την δοκιμάσει.
Αν κάποιος νιώθει άνετα με την νηστεία και ανακαλύψει ότι αυτή αποτελεί για αυτόν ένα βιώσιμο τρόπο διαχωρισμού γευμάτων, τότε μπορεί να την χρησιμοποιήσει ως μέσο για χάσιμο βάρους και καλυτέρευση της υγείας του.

Μέλος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

logo ias

Επικοινωνία

Αγίας Παρασκευής 29, Χαλάνδρι  

Τηλ: 210 300 9400   

Τηλ: 210 684 5383


Ωράριο Λειτουργίας Ιατρείου (κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού)

ΔΕΥΤΕΡΑ:      09.00 - 17.30
ΤΡΙΤΗ:            09.00 - 17.30
ΤΕΤΑΡΤΗ:      09.00 - 20.30
ΠΕΜΠΤΗ:       09.00 - 17.30
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 09.00 - 17.30