Ο γυναικείος εγκέφαλος ως ενδοκρινικό-όργανο-στόχος

brain 6 660
Οι ορμόνες του γυναικείου φύλου (οιστρογόνα , προγεστερόνη και οι μεταβολίτες τους επηρεάζουν διάφορες νόσους και συμπτώματα. Στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας η έκκριση ορμονών από τις ωοθήκες αλλάζει μέρα με τη μέρα.
Στην εγκυμοσύνη αυξάνουν τα επίπεδα της προγεστερόνης και των οιστρογόνων δραστικά μετά τον τοκετό και συμβαίνει μια γρήγορη πτώση των επιπέδων των ορμονών τα οποία είναι πολύ χαμηλά μετά από μια εβδομάδα.


Οι γυναίκες που θηλάζουν έχουν διαρκώς χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης. Το ίδιο συμβαίνει και στην εμμηνόπαυση.
Τα επίπεδα ποικίλουν κατά τα δυο πρώτα χρόνια μετά την εμμηνόπαυση και στη συνέχεια πέφτουν σε διαρκώς χαμηλά επίπεδα.
Υπάρχουν περίπου 20 νοσήματα των οποίων τα συμπτώματα μεταβάλλονται κατά την διάρκεια του κύκλου της γυναίκας εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών.
Καλύτερα έχουν μελετηθεί οι επιδράσεις αυτών των αλλαγών στα ψυχικά συμπτώματα.
Αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν όλα τα όργανα του γυναικείου σώματος. Σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου υπάρχουν υποδοχείς για τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη.
Ο γυναικείος εγκέφαλος εκπληρώνει όλα τα κριτήρια για να θεωρηθεί ως ένα ενδοκρινικό – όργανο στόχος για την οιστραδιόλη και την προγεστερόνη , και φυσικά όχι μόνο αυτές οι ορμόνες αλλά και δεκάδες άλλες (πχ ενδορφίνες, μελατονίνη, σεροτονίνη, κορτιζόλη, ινσουλίνη, λεπτίνη, αντιπονεκτίνες και άλλες) που θα μας δοθεί η ευκαιρία να συζητήσουμε για την λειτουργία τους και το ρόλο τους σε άλλο άρθρο.
Αυτές οι ορμόνες έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις στον εγκέφαλο από ότι στο αίμα αλλά δεν διανέμονται διάχυτα, παρά συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου.
Είναι εντυπωσιακό ότι οι ωοθηκικές ορμόνες μπορούν ακόμη και να δημιουργηθούν μέσα στο κεντρικό νευρικό σύστημα!
Δύο μεταβολίτες της προγεστερόνης , η πρεγνενολόνη και η άλλο – πρεγνενολόνη μπορούν να συνδεθούν σε συγκεκριμένους υποδοχείς του εγκεφάλου και να δράσουν με παρόμοιο τρόπο όπως το αλκοόλ! ή/και τα ηρεμιστικά φάρμακα!
Έτσι δικαιολογούνται καταστάσεις και συμπτώματα όπως το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, η κατάθλιψη λοχείας ή οι διαταραχές του συναισθήματος στις γυναίκες κατά την κλιμακτήριο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η συσχέτιση των γυναικείων ορμονών με την ημικρανία και το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο.
Η νευρικότητα, η επιθετικότητα, η οξυθυμία και η μελαγχολία στη γυναίκα συνδέονται με τη σεροτονίνη, ο ύπνος με τη μελατονίνη και το βάρος με τη λεπτίνη.
Οι ορμόνες μας κυβερνούν, αλλάζοντάς μας σε κάθε δεκαετία της ζωής μας!
Οι ορμόνες λειτουργούν ως φίλτρα νεότητας, ενέργειας και ερωτικής διάθεσης, ελέγχουν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που αντιδρούμε στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος και είναι υπεύθυνες για το πώς αισθανόμαστε.
Ο λόγος για τις ορμόνες, που παράγονται μέσα στο σώμα μας από διάφορα όργανα και παίζουν κεντρικό ρόλο στην αναπαραγωγή, τον μεταβολισμό και την ανάπτυξή μας.
Την επόμενη φορά, λοιπόν, που εμείς οι γυναίκες θα αισθανθούμε μια ξαφνική μελαγχολία ή ανεξήγητα νεύρα, μπορούμε να κατηγορήσουμε...τις ορμόνες μας.
Εμείς οι ενδοκρινολόγοι αλλά και όσοι ειδικοί αποκωδικοποιούν τις βασικότερες από αυτές τις ορμόνες, σας προειδοποιούμε για τις αλλαγές που επιφέρουν στη ζωή μας στην ηλικία των 30, των 40 και των 50.
Το βασικό θέμα για εμάς είναι πλέον να μάθουμε να τις ταυτοποιούμε και να τις αναγνωρίζουμε, για να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίζουμε οποιαδήποτε ανισορροπία παρουσιάζεται. 

 

 

Μέλος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

logo ias

Επικοινωνία

Αγίας Παρασκευής 29, Χαλάνδρι  

Τηλ: 210 300 9400   

Τηλ: 210 684 5383


Ωράριο Λειτουργίας Ιατρείου (κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού)

ΔΕΥΤΕΡΑ:      09.00 - 17.30
ΤΡΙΤΗ:            09.00 - 17.30
ΤΕΤΑΡΤΗ:      09.00 - 20.30
ΠΕΜΠΤΗ:       09.00 - 17.30
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 09.00 - 17.30