Είναι η Ενδοκρινολογία η ειδικότητα που θα μας διατηρήσει νέους;

Είναι η Ενδοκρινολογία η ειδικότητα που θα μας διατηρήσει νέους;

Είναι η Ενδοκρινολογία η ειδικότητα που θα μας διατηρήσει νέους
ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Είναι η Ενδοκρινολογία η ειδικότητα που θα μας διατηρήσει νέους?
Τί πιστεύετε?
Διαβάστε για Ενδοκρινολογία και αντιγήρανση!
OΡΜΟΝΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ!!!
Μπορεί η ορμονοθεραπεία να γυρίσει πίσω τους δείκτες του βιολογικού μας ρολογιού;
Οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι η γήρανση είναι μια φυσική κατάσταση που όλοι περνάμε. Όταν όμως πλησιάζουμε τα τριάντα, νομίζουμε ότι έρχεται το τέλος του κόσμου. Κάποιος αόρατος μηχανισμός μάς έχει πείσει ότι αυτή είναι η ηλικία-σταθμός όπου οι ρυτίδες αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους, ο μεταβολισμός παίρνει την κάτω βόλτα και η νιότη πάει περίπατο.

Ωστόσο, ποιος πραγματικά προτιμά να επιστρέψει στην ηλικία των είκοσι; Μπορεί να αναπολούμε τα μεγάλα αποθέματα ενέργειας, τους σφιχτούς κοιλιακούς, το σφριγηλό δέρμα και την ανεξάντλητη όρεξη για περιπέτεια, αλλά τι γινόταν με το άγχος, τις συχνές τάσεις αυτολύπησης και τη μηδενική αυτοπεποίθηση; Μήπως τελικά τα χαμένα πλεονεκτήματα του παρελθόντος είναι μια δίκαιη ανταλλαγή με το παρόν; Σκεφτείτε λοιπόν να μπορούσαμε να συνδυάσουμε την εμπειρία, την ωριμότητα και την καλή εμφάνιση. Η ορμονοθεραπεία βρίσκεται πάνω από 70 χρόνια στην υπηρεσία της ιατρικής (αντισυλληπτικό χάπι και HRT - θεραπεία αποκατάστασης ορμονών που περιλαμβάνει οιστρογόνα ή και προγεστερόνη), όμως πρόσφατα τέθηκε και στη διάθεση της κοσμητικής, προκαλώντας διαμάχη στην επιστημονική κοινότητα. Αν λοιπόν ανταλλάξουμε τις πλαστικές επεμβάσεις με ενέσεις ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης, θα έχουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα στα χέρια μας το θαυματουργό κοκτέιλ νεότητας;
Ποιες ορμόνες υπόσχονται αιώνια νεότητα
1. Αυξητική ορμόνη (HGH, Human Growth Hormone): Ευθύνεται για την ανάπτυξη των παιδιών και μειώνεται στο αίμα μετά την εφηβεία. Όσοι τη συστήνουν υποστηρίζουν ότι βοηθά στη δημιουργία των μυών, στην ανανέωση της ενέργειας και στην κατανάλωση του λίπους.
2. Μελατονίνη: Συντίθεται στον εγκέφαλο και είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση του ύπνου. Υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να δρα κατά της αϋπνίας και της αποδιοργάνωσης του βιολογικού μας ρολογιού εξαιτίας του jet-lag.
3. Τεστοστερόνη: Αντρική σεξουαλική ορμόνη που υπάρχει σε μικρότερες ποσότητες στις γυναίκες. Η μείωση των επιπέδων της στο αίμα σχετίζεται με μυϊκή αδυναμία, οστεοπόρωση, μείωση ενέργειας και σεξουαλικής διάθεσης.
4. DHEA (διυδροεπιανδροστερόνη): Μετατρέπεται από τον οργανισμό σε οιστρογόνα και τεστοστερόνη. Όσοι την προτείνουν ισχυρίζονται ότι επιβραδύνει τη γήρανση, αυξάνει τη μυϊκή και οστική δύναμη, ευνοεί την καύση του λίπους, βελτιώνει τις γνωσιακές ικανότητες, ενδυναμώνει την άμυνα του οργανισμού και προστατεύει από χρόνιες νόσους.
5. Ορμονική θεραπεία αντικατάστασης με συνδυασμό προγεστερόνης και οιστρογόνων ή μόνο με οιστρογόνα: Στην εμμηνόπαυση πολλές γυναίκες λαμβάνουν ορμονική θεραπεία αντικατάστασης για να αντιμετωπίσουν τις εξάψεις και την ξηρότητα του κόλπου.
Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στην Ενδοκρινολόγο –Διαβητολόγο 
Βασιλική Τριάντη 
www.endokrinologos-diavitologos.gr, 2103009400

Μέλος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

logo ias

Επικοινωνία

Αγίας Παρασκευής 29, Χαλάνδρι  

Τηλ: 210 300 9400   

Τηλ: 210 684 5383


Ωράριο Λειτουργίας Ιατρείου (κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού)

ΔΕΥΤΕΡΑ:      09.00 - 17.30
ΤΡΙΤΗ:            09.00 - 17.30
ΤΕΤΑΡΤΗ:      09.00 - 20.30
ΠΕΜΠΤΗ:       09.00 - 17.30
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 09.00 - 17.30