Υπάρχουν άνθρωποι χωρίς ηλικία

ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ 4Υπάρχουν άνθρωποι χωρίς ηλικία ? Υπάρχουν μυστικά για ευεξία και νεότητα?

Πόσες φορές έχετε αναρωτηθεί τι ηλικία έχει κάποιος γύρω σας και δεν καταφέρατε έστω και λίγο να την προσεγγίσετε ? Όσοι βρίσκονται γύρω μας και δυσκολευόμαστε να τους τοποθετήσουμε ηλικιακά, που τους κάνουμε νεότερους απ’ ό,τι είναι πραγματικά, δεν κρύβουν κάποιο σπουδαίο μυστικό φυσικά. Θεωρώ ότι τη διαφορά συνήθως την κάνει ο χαρακτήρας, η προσέγγιση για τη ζωή, τα συναισθήματα, που καθορίζουν το πόσο ωραία μεγαλώνουν αυτοί οι άνθρωποι και πόσο γεμάτοι είναι από εμπειρίες ζωής και δεν την αφήνουν ανεκμετάλλευτη. Γιατί τα χρόνια μπορεί να αφήνουν ρυτίδες στο δέρμα, αλλά η έλλειψη ενθουσιασμού είναι αυτή που τελικά ρυτιδώνει την ψυχή.


Πέρα από τον τρόπο ζωής και την ψυχολογία, μια σειρά από άλλες διαδικασίες –γενετικές, μοριακές, κυτταρικές– ευθύνονται για την πρόωρη γήρανση ενός οργανισμού.
Η αντιγήρανση είναι μια καινούρια ιατρική αντίληψη, που ασχολείται με την έγκαιρη διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία (αλλά και την αναστροφή)  δυσλειτουργιών συνυφασμένων με την ηλικία. Φανταστείτε τα κύτταρά μας σαν σπόρους που αναζητούν ευνοϊκό περιβάλλον για ν’ αναπτυχθούν και μια σειρά από δικές μας συμπεριφορές (υπερβολική έκθεση στον ήλιο, κάπνισμα, αλκοόλ, στεναχώριες, άγχος, κακή διατροφή...) να στέκονται εμπόδιο και να διαταράσσουν αυτήν τη προγραμματισμένη διαδικασία.
Η ανισορροπία αυτή οδηγεί σε χρόνιες φλεγμονές, που με τη σειρά τους μας γερνούν πρόωρα.  Η χρόνια φλεγμονή είναι μια κινητοποίηση του οργανισμού στην προσπάθειά του να απελευθερώσει και να απομακρύνει κάθε βλαπτικό ερέθισμα σε φυσικό τραύμα, χημικό, τοξικό ή βιολογικό, όπως ιούς ή βακτηρίδια, η οποία εκδηλώνεται με ερυθρότητα, οίδημα, πόνο και μειωμένη λειτουργικότητα της περιοχής.
Εδώ και αρκετά χρόνια, η προσοχή των ερευνητών έχει στραφεί σε ένα άλλο είδος φλεγμονής, που ονομάζεται σιωπηλή φλεγμονή «δολοφόνος» , η αλλιώς χαμηλού βαθμού φλεγμονή και ίσως να κρύβεται σε ένα ενδοκρινές όργανο που έχουν ξεχασμένο οι ερευνητές και οι λοιποί επιστήμονες και αναφέρομαι στον λιπώδη ιστό που εκκρίνει τις λεγόμενες λιποκυτοκίνες!
Αυτό το είδος οφείλεται στο δυτικό τρόπο ζωής, είναι εσωτερικό, χρόνιο, ύπουλο και αποτελεί την αιτία χρόνιων παθολογιών, όπως η αθηροσκλήρωση, η αρθρίτιδα, η εκφυλιστική αρθροπάθεια, ο καρκίνος, τα μεταβολικά σύνδρομα σαν το διαβήτη τύπου ΙΙ. Το ανοσοποιητικό σύστημα διεγείρεται με τρόπο χρόνιο και συνεχή, σε ένα χαμηλό επίπεδο, που με την πάροδο του χρόνου προκαλεί την εξάντλησή του. Οι ιστοί χάνουν την ικανότητα αναγνώρισης των ίδιων τους των κυττάρων και προδιαθέτουν τον οργανισμό για τη γένεση των αυτοάνοσων προβλημάτων.
Τι σχέση έχουν όμως οι ορμόνες με την φλεγμονή και την γήρανση?
Κύριο ρόλο στη γένεση και διατήρηση της χρόνιας φλεγμονής παίζουν οι κυτοκίνες, μια ομάδα πεπτιδίων που βάζουν σε επικοινωνία τα διάφορα τμήματα του ανοσοποιητικού συστήματος μεταξύ τους και με τους άλλους ιστούς και τα συστήματα του οργανισμού μας. Από το χαμηλό επίπεδο αυτών των αντιφλεγμονωδών ουσιών εξαρτάται η συντήρηση της χρόνιας φλεγμονής, ενώ η υψηλή συγκέντρωσή τους μπορεί να προκαλέσει καταστροφή κυττάρων ή ιστών.
Το inflammaging, λογοπαίγνιο μεταξύ των λέξεων φλεγμονή και γήρανση, συνοδεύεται και από την εμφάνιση σε υψηλή ποσότητα ορμονών αντιφλεγμονωδών, όπως η κορτιζόλη και η ινσουλίνη. Μικρές δόσεις κορτιζόλης, γνωστής και ως ορμόνης του στρες, αυξάνουν το ανοσοποιητικό. Ο οργανισμός όμως δεν πρέπει να βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση απέναντι στο στρες, για να μπορεί να ενεργοποιεί τη φάση της χαλάρωσης. Ωστόσο, οι σημερινοί έντονοι ρυθμοί τον κρατούν σε παρατεταμένη ετοιμότητα, κάτι που λειτουργεί εκφυλιστικά, με αλλοιώσεις στο θυρεοειδή αδένα, υπεργλυκαιμία, μείωση οστικής μάζας, υπέρταση, παχυσαρκία και δυσκολία στην απώλεια βάρους. 
Στην αντιμετώπιση μιας χρόνιας φλεγμονής –κατάστασης που πυροδοτεί τη γήρανση του ενδοκρινικού συστήματος και κατ’ επέκταση του οργανισμού μας– σημαντικό ρόλο παίζει η σωστή διατροφή. Φρέσκα φρούτα εποχής, λαχανικά φρέσκα και βραστά, όσπρια, πολύ ψάρι, λάδι ελιάς, πολύ νερό και αφεψήματα βοτάνων, φρέσκοι χυμοί, χαμηλή κατανάλωση υδατανθράκων, ψωμί μαύρο, ξηροί καρποί ανάλατοι, όχι τηγανητά, όχι μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες, το λάδι στο τέλος του μαγειρέματος. Συνιστάται επίσης η αποφυγή της ζάχαρης και των προσθετικών τροφίμων, καθώς και η περιορισμένη κατανάλωση γαλακτοκομικών, αφού αυτά δημιουργούν όξινο PH στο σώμα. H χρήση μπαχαρικών σαν τον κουρκουμά ή το κάρυ προσφέρει αντιφλεγμονώδη και αναλγητική δράση, που έχει τα ίδια αποτελέσματα με την παρακεταμόλη.
Τα αιθέρια έλαια, όπως δενδρολίβανο, λεβάντα, χαμομήλι, ευκάλυπτος έχουν μυοχαλαρωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Φυτά όπως η εχινάτσια, η ρίγανη, η αγριοντριανταφυλλιά, η ιτιά, έχουν και αυτά αντιφλεγμονώδη δράση. Ο ρόλος της ισορροπημένης γαστρεντερικής χλωρίδας είναι επίσης κρίσιμος για την αντιμετώπιση της χρόνιας φλεγμονής και της γήρανσης. Οι άνθρωποι το γνώριζαν από αρχαιοτάτων χρόνων, γι’ αυτό είχαν περιόδους νηστείας, με στόχο όχι μόνο την πνευματική αλλά και τη σωματική κάθαρση. Μια διατροφή με χαμηλές θερμίδες και την κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση μπορεί να είναι αποτοξινωτική και ευεργετική για όλο το γαστρεντερικό σύστημα. Αυτή όμως δεν είναι άλλη από την δίαιτα του Ιπποράτη και του Πυθαγόρα.
Η δίαιτα του Ιπποκράτη αναπτύχθηκε σε ένα διάστημα είκοσι και πλέον ετών στο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο της Ann Wigmore, ένα από τα πρώτα και πιο αξιόπιστα κέντρα ολιστικής υγείας. Στόχος, είναι να επιτρέψει στον οργανισμό να επανορθώσει τα προβλήματά του με φυσικό τρόπο και με το δικό του ρυθμό. Μέσω μιας διατροφής βασισμένης στα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά και τους ξηρούς καρπούς αλλά και σε υπερ-θρεπτικές τροφές, όπως τα φύτρα και ο χυμός σιταρόχορτου, ο οργανισμός αποκαθιστά τις εσωτερικές του ισορροπίες. Καθώς το σώμα ανακτά τις δυνάμεις του, βελτιώνεται η ικανότητά του να διατηρεί το φυσιολογικό βάρος, να καταπολεμά τη νόσηση και να αυτοϊάται.
H δίαιτα του Ιπποκράτη είναι απλή και οι συστάσεις της λογικές. Μολαταύτα, πέρασαν πολλά χρόνια ώσπου να αναγνωριστεί η αξία της. Όπως η διατροφή που επικρατούσε πριν από έναν αιώνα έτσι κι αυτή είναι πλούσια σε φρέσκα λαχανικά, πλήρη δημητριακά, φρούτα και λαχανικά, περιλαμβάνει επιπλέον πλήθος υπερθρεπτικών τροφών, όπως τα φύτρα, οι βλαστοί, τα φύκια, το πλούσιο σε χλωροφύλλη σιταρόχορτο, οι πλούσιες σε πρωτεΐνη τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση και οι φρέσκοι χυμοί. Αυτές οι υπερ -θρεπτικές τροφές είναι οι πιο πλήρεις. Επιπλέον, τα τρόφιμα της δίαιτας του Ιπποκράτη προσλαμβάνονται «ζωντανά», ωμά. Κατά αυτόν τον τρόπο, τα ενεργά συστατικά τους παραμένουν αναλλοίωτα. Τόσο το μαγείρεμα όσο και η επεξεργασία των τροφίμων καταστρέφουν το 100% των ενζύμων τους ενώ οι βιταμίνες, τα μέταλλα και οι πρωτείνες καταστρέφονται σε μικρότερο ποσοστό. Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα τρόφιμα δεν έχουν θρεπτικά αξία, παρά μόνο θερμίδες.
Η αρχική φάση της Δίαιτας του Ιπποκράτη προβλέπει αποτοξίνωση και είναι απαραίτητη για την προετοιμασία του οργανισμού για την επόμενη φάση, που είναι η ενδυνάμωση. Στους αρχάριους συνιστάται να προλαμβάνουν περισσότερα αποτοξινωτικά παρά τονωτικά τρόφιμα.
Και η Πυθαγόρεια διατροφή στηρίζεται στην Ιπποκράτεια, με εξαίρεση στην κατανάλωση κρέατος, που για τον Πυθαγόρα, απαγορευόταν δια ροπάλου.
Τα αποτοξινωτικά τρόφιμα αποβάλλουν τους παράγοντες που υπονομεύουν την υγεία. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας τα κύτταρα επαναφορτίζονται και ο οργανισμός ανανεώνεται σε βάθος, αφού κάνει ένα πολύτιμο διάλειμμα από την πέψη και την αποβολή βαριών τροφών όπως το κρέας. Τα αποτοξινωτικά τρόφιμα και βοηθήματα θα σας προετοιμάσουν για τη φάση της ενδυνάμωσης, στόχος της οποίας είναι η αποκατάσταση των διατροφικών ανεπαρκειών, η τόνωση του μεταβολισμού και του πεπτικού συστήματος, και η μόνιμη καλή υγεία.
Τηρήστε απαρέγκλιτα το αποτοξινωτικό πρόγραμμα επί δυο-τρεις εβδομάδες, ανάλογα με το πώς νιώθετε. Αν έπειτα από λίγες ημέρες αισθάνεστε πολύ καταβεβλημένοι, προφανώς ο οργανισμός σας αποτοξινώνεται με ιδιαίτερα ταχείς ρυθμούς. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να επιβραδύνετε την αποτοξίνωση, προσθέτοντας στη διατροφή σας μερικές μεταβατικές τροφές. Αν δεν αισθάνεστε δυσφορία, πέρα από μια ελαφριά ζαλάδα ή μια ήπια κόπωση, συνεχίστε το αποτοξινωτικό πρόγραμμα επί δυο-τρεις εβδομάδες. Σε αυτή την περίοδο, θα διαπιστώσετε ότι κάποιες ημέρες πετάτε και τα ενεργειακά σας επίπεδα είναι πολύ υψηλά, ενώ άλλες μετά βίας παίρνετε τα πόδια σας για να πάτε στη δουλειά. Καθώς οι τοξίνες απεγκλωβίζονται και αποβάλλονται από τον οργανισμό, η ενέργειά σας αρχίζει να κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, μόλις το αίμα και τα απεκκριτικά όργανα περιέλθουν σε συμφόρηση, νιώθετε ξανά κουρασμένοι.
Ακολουθούν οι βασικές οδηγίες για την αποτοξινωτική δίαιτα. Είναι όμοιες με αυτές που δίδονται στο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο εδώ και χρόνια. Προσπαθείτε να προσλαμβάνετε τρία γεύματα ημερησίως. Στο πρωινό σας μπορείτε να πιείτε χυμό από μήλο ή αχλάδι ή οποιοδήποτε άλλο φρούτο εποχής. Επίσης, θα μπορούσατε να πιείτε ένα «πράσινο» ρόφημα από φύτρα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και οπωροκηπευτικά. Το καλοκαίρι καλό είναι να περιλαμβάνεται χυμός από φλούδα καρπουζιού, καθώς και σάρκα καρπουζιού.
Ανάμεσα στα γεύματα, συνιστάται να πίνετε ένα ρόφημα από κόκκους σιταριού που έχουν υποστεί ζύμωση ή φρέσκους χυμούς. Εναλλακτικά, μπορείτε να φάτε μπαστουνάκια ωμών λαχανικών. Προσπαθείτε να συμπεριλαμβάνετε τα ακόλουθα τρόφιμα στα γεύματα και σνακ σας, σε καθημερινή βάση:
2-5 μερίδες φρέσκα φρούτα, κατά προτίμηση εποχής. Περιορίστε τις μπανάνες και τα αποξηραμένα φρούτα (αυτά καταναλώνονται πάντα μουλιασμένα, ώστε να ανανεώνεται η φρεσκάδα τους) σε 2 φορές εβδομαδιαίως.
2 μεγάλες σαλάτες, με συνοδεία τυριού από ξηρούς καρπούς, λαχανικών ή ντρέσινγκ από αβοκάντο.
6 ή περισσότερα φλιτζάνια φύτρα. Καταναλώστε τα σε σαλάτες ή σε σούπες, ή αποχυμώστε τα.
2 ή περισσότερα πράσινα ροφήματα, αποτελούμενα κατά 50% από φύτρα και πράσινα φυλλώδη λαχανικά, και κατά 50% από λαχανικά όπως καρότο, αγγούρι, σέλινο, παντζάρια κτλ.
2 κουταλιές της σούπας φύκια ημερησίως. Για να μετρήσετε τα αποξηραμένα φύκια, κόψτε τα σε μικρά κομμάτια και βάλτε τα σε ένα κουτάλι. Για να μετρήσετε τα φύκια σε σκόνη, απλώς προσθέστε 2 κοφτές κουταλιές της σούπας στα πιάτα σας. Αν ο γιατρός σας συστήσει να αποφεύγετε τα φύκια εξαιτίας της περιεκτικότητάς τους σε ιώδιο και της διεγερτικής τους επίδρασης στο θυρεοειδή αδένα, μην τα χρησιμοποιείτε.

Επίσης μην αμελείτε την ανάπαυση , γιατί υγεία ίσον ύπνος και γι’ αυτό το λόγο φροντίστε να ξεκουράζεστε επαρκώς, να λαμβάνετε όσα υγρά χρειάζεται ο οργανισμός σας και να ασκείστε σε καθημερινή βάση επιλέγοντας μια έντονη φυσική δραστηριότητα που θα σας δώσει ενέργεια. Οι προτιμότερες μορφές άσκησης είναι το βάδισμα και οι διατάσεις αλλά και κάθε άλλη αερόβια άσκηση με διαλείμματα.
Είχε απόλυτο δίκιο ο Ιπποκράτης, όταν έγραφε λοιπόν το εξής: «Πιστεύω, ότι για να ασκήσει αποτελεσματικά το επάγγελμά του ένας γιατρός, είναι ανάγκη να γνωρίζει και μάλιστα να προσπαθήσει σκληρά να μάθει, όλα τα περί φύσης, δηλαδή ποια επίδραση ασκούν στον άνθρωπο, ή τροφή, το ποτό και οι διάφορες συνήθειες σε κάθε άτομο ξεχωριστά. Δεν αρκεί να νομίζει απλά, ότι το τυρί είναι κακή τροφή, επειδή προκαλεί πόνο σε όποιον καταναλώνει μεγάλες ποσότητες. Πρέπει να μάθει, τι πόνο προκαλεί, για ποια αιτία και για ποιο, από όσα υπάρχουν μέσα στο σώμα είναι ακατάλληλο. Γιατί υπάρχουν πολλές άλλες τροφές και ποτά που είναι από τη φύση τους βλαβερά και επιδρούν στον άνθρωπο με ποικίλους τρόπους. Κάποιοι μπορούν να φάνε μεγάλες ποσότητες τυρί, χωρίς να τους πειράξει καθόλου. Αντίθετα τονώνει θαυμάσια όσους ωφελεί. Άλλοι όμως το αφομοιώνουν δύσκολα. Οι οργανισμοί είναι διαφορετικοί. Η γνώση αυτών θα θεράπευε τον άνθρωπο από τις αρρώστιες».Το ερώτημα παραμένει. Έχουν σήμερα γνώσεις οι γιατροί για τη θεραπευτική αξία των τροφών; Τι διδάσκονται για τη θεραπευτική τους δύναμη; Έχει άδικο ο Ιπποκράτης;
«Γιατί παρά την εξέλιξη της επιστήμης θερίζουν οι ασθένειες; Ο καρκίνος , τα καρδιοεγκεφαλικά και τα αυτοάνοσα νοσήματα;»
Θα έπρεπε να σταθούμε ολιστικά στην αντιμετώπιση του ανθρώπου και των ασθενειών του.
Ωστόσο, δεν είναι η διατροφή μέσο αντιμετώπισης της αντιγήρανσης αλλά και όλες οι μορφές εναλλακτικής Ιατρικής, όπως είμαι υπέρμαχος της Ιαματικής Ιατρικής , της αρωματοθεραπείας , της θαλασσοθεραπείας αλλά και του βελονισμού.
Υπάρχουν τελικά άνθρωποι χωρίς ηλικία ? Υπάρχουν μυστικά για ευεξία και νεότητα?
Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στην Ενδοκρινολόγο –Διαβητολόγο 
Βασιλική Τριάντη www.endokrinologos-diavitologos.gr, 2103009400

Διαβάστε και το επόμενο άρθρο που αφορά τα οφέλη αυτής της διατροφής. Ποια τα οφέλη της χαμηλής θερμιδικής αξίας δίαιτας του Ιπποκράτη και του Πυθαγόρα?
Τα οφέλη της νηστείας στην αντιγήρανση και στην διατήρηση της νεότητας μας.
Η νηστεία, εκτός από τα οφέλη που έχει για την υγεία μας, μας βοηθά και να διατηρούμε τη νεανική εμφάνισή μας. Ας δούμε πώς συμβαίνει και τι τροφές να επιλέγουμε.
Θεωρείται ως η πιο παλιά μέθοδος αντιγήρανσης που έχει καταγραφεί και είναι η δίαιτα με μειωμένη ποσότητα των θερμίδων του φαγητού, γνωστό επί αιώνες από τους επιστήμονες που ασχολούνται με την διατροφή όπως ο Ιπποκράτης. Οι σοφοί άνθρωποι το γνωρίζουν αυτό εδώ και αιώνες. Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι τώρα η σύγχρονη επιστήμη δοκιμάζει αυτή τη προσέγγιση τεκμηριωμένα και ανακαλύπτει πώς λειτουργεί.

Όταν τρώτε λιγότερο, θα έχετε μια σειρά από οφέλη:
Η θερμοκρασία του σώματος πέφτει.
Η αρτηριακή πίεση χαμηλώνει.
Τα επίπεδα της χοληστερόλης πέφτουν.
Τα κύτταρα διαιρούνται με πιο αργό ρυθμό.
Χαμηλότερο ποσοστό γλυκόζης.
Μείωση ελεύθερων ριζών.
Μείωση της φλεγμονής.
Ουσιαστικά, αυτό που συμβαίνει είναι ένα είδος χειμερίας νάρκης. Τρώγοντας λιγότερο, προσθέτετε χρόνια στη ζωή σας.

Ο περιορισμός των θερμίδων (Caloric Restriction) έχει επιστημονικά τεκμηριωθεί εδώ και 80 χρόνια. Τώρα, έχουμε αποδείξεις σε πάνω από 60 είδη ζώων, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων και άλλα πρωτεύοντων θηλαστικών, ότι οι λιγότερες θερμίδες επιβραδύνουν το μηχανισμό της γήρανσης.

Το CR επιβραδύνει τη γήρανση προκαλώντας ορμονικές αλλαγές στο αίμα. Σήμερα, γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένας γενετικός τρόπος που ενεργοποιείται και προστατεύει από τις βλάβες που προκαλεί η γήρανση. Επίσης, επιβραδύνει την μείωση των τελομερών, που είναι ο κύριος γενετικός μηχανισμός για την αντιγήρανση.

Για παράδειγμα, πολλές μελέτες δείχνουν ότι τα ποντίκια με CR δίαιτες ζουν μέχρι και 60% περισσότερο από ό, τι τα ποντίκια σε μια κανονική διατροφή. Σε ανθρώπινους όρους, αυτό είναι σαν να ζουν επιπλέον 50 χρόνια!

Το CR μειώνει, επίσης, τον κίνδυνο για πολλές ασθένειες της γήρανσης του πληθυσμού. Αυτές περιλαμβάνουν τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις, τον διαβήτη, την οστεοπόρωση και το Αλτσχάιμερ.
Η περιοδική νηστεία είναι ένας ασφαλής και αξιόπιστος τρόπος για να επιβραδυνθεί η διαδικασία της γήρανσης και ευνοεί τη πρόληψη των ασθενειών.
Οι μελέτες δείχνουν ότι τα ζώα που τρώνε κανονικά, αλλά για μία ημέρα μία φορά την εβδομάδα κάνουν νηστεία, ζουν περισσότερο από τα ποντίκια που δεν το κάνουν.

Και όχι μόνο θα μειωθεί το υπερβολικό βάρος, αλλά μπορείτε να απαλλαγείτε από όλες τις τοξίνες που αποθηκεύει το σώμα σας στο περιττό λίπος. Μια νέα μελέτη, παράλληλα, δείχνει ότι αυτό το είδος της νηστείας μειώνει την κατάθλιψη και βελτιώνει την ποιότητα ζωής.

Η νηστεία βοηθά, επίσης, το σώμα σας να εκκρίνει την αυξητική ορμόνη, μαζί με άλλες ορμόνες αντιγήρανσης. Αυτό σας βοηθά για την καλύτερη χρήση πρωτεϊνών σε κύτταρα που αναδομούν ξανά ιστούς και όργανα.

Είναι, όμως, σημαντικό κατά την περίοδο της νηστείας η διατροφή μας να είναι προσεκτικά σχεδιασμένη, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος έλλειψης σε διάφορα θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τον οργανισμό.
Τροφές και συνδυασμοί που είναι απαραίτητες στην περίοδο της νηστείας:
Όσπρια + δημητριακά = Καλή πηγή πρωτεΐνης

Πχ. Φακές+ρύζι, σαλάτα με κόκκινα φασόλια ή μαυρομάτικα + καλαμπόκι, όσπρια + ψωμί, σαλάτα από φακές +πλιγούρι.
Εξήγηση:
Οι πρωτεΐνες των οσπρίων έχουν τέτοια σύσταση σε αμινοξέα που συμπληρώνουν αυτές των δημητριακών.

Στην περίοδο αυτή μπορεί να δημιουργηθούν οι παρακάτω ελλείψεις:
Η απουσία γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να οδηγήσει σε διατροφική έλλειψη ασβεστίου: 
Καταναλώστε ταχίνι, σουσάμι, μπρόκολο, αμύγδαλα, αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες, βερίκοκα, σύκα, γάλα σόγιας/ αμυγδάλου, προϊόντα εμπλουτισμένα
Πιθανή εμφάνιση έλλειψης σιδήρου μιας και η απορρόφηση του σιδήρου από φυτικής προέλευσης τρόφιμα είναι χαμηλή
 
Για περισσότερο Σίδηρο επιλέξτε: Αλεύρι ολικής άλεσης, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσπρια ,αποξηραμένα βερίκοκα, φακές.

Για Βιταμίνη Β12: Καραβίδες, γαρίδες, αστακοί, στρείδια, μύδια, προϊόντα τοφού* , εμπλουτισμένα προϊόντα, προϊόντα ολικής αλέσεως.
*Το Τοφού είναι ένα προϊόν από το γάλα της σόγιας

Για Σελήνιο επιλέξτε: Καρύδια Βραζιλίας (Brazilian nuts), δημητριακά, θαλασσινά

Για Ψευδάργυρο: Θαλασσινά, δημητριακά, ξηροί καρποί

Μέλος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

logo ias

Επικοινωνία

Αγίας Παρασκευής 29, Χαλάνδρι  

Τηλ: 210 300 9400   

Τηλ: 210 684 5383


Ωράριο Λειτουργίας Ιατρείου (κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού)

ΔΕΥΤΕΡΑ:      09.00 - 17.30
ΤΡΙΤΗ:            09.00 - 17.30
ΤΕΤΑΡΤΗ:      09.00 - 20.30
ΠΕΜΠΤΗ:       09.00 - 17.30
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 09.00 - 17.30