Τα σημαντικότερα βότανα που η φύση τα όρισε ενάντια στον καρκίνο

Και αφού μάθατε για τα βότανα και την χρήση τους να ονοματίσουμε και να πούμε για μερικά από τα σημαντικότερα βότανα που η φύση τα όρισε ενάντια στον καρκίνο?...

Τα ακόλουθα βότανα έχουν δώσει τεράστιες ελπίδες, όταν πρόκειται να καταπολεμήσουν τον καρκίνο.

Υπάρχει μια θεωρεία που εν μέρη την ασπάζονται πολλοί επιστήμονες σύμφωνα με την οποία, ασθένειες όπως ο καρκίνος μπορούν αν όχι να ιαθούν, αλλά να καταπολεμηθούν συνδυαστικά με ικανοποιητικά αποτελέσματα από την ίδια τη φύση.

Τα βότανα συχνά πυκνά παίζουν σημαντικότατο ρόλο στην προστασία μας από τον καρκίνο.

H κανέλα, το γαρίφαλο, το φασκόμηλο, ο μαϊντανός, ο κόλιανδρος, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το δενδρολίβανο, το μαύρο και το κόκκινο πιπέρι δεν χρησιμεύουν μόνο για να νοστιμίζουν τα φαγητά και να ευφραίνουν τον ουρανίσκο αλλά προστατεύουν και από τον καρκίνο.

Περισσότερα από 3000 βότανα, που διαθέτει στη θεραπευτική της «φαρέτρα» η φύση, έχουν κάποια, μεγαλύτερη ή μικρότερη, αντικαρκινική δράση και χρησιμοποιούνται παγκοσμίως από τη λαϊκή παραδοσιακή ιατρική διαφόρων λαών για τη θεραπεία του καρκίνους 
φαρμακευτικά φυτά της ελληνικής φύσης όπως η λεβάντα, όλα τα φρούτα της οικογένειας που περιλαμβάνουν βατόμουρα, σμέουρα, μύρτιλα, κράνα, φράουλες κ.τλ., ο κόλιανδρος, ο μαϊντανός, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο, ο χυμός από φύλλα ελιάς και τσουκνίδας, ο κρόκος, το φασκόμηλο, το δενδρολίβανο, το γαϊδουράγκαθο, η πικραγγουριά, ο κίστος, η κολλιτσίδα.

Αλλά υπάρχουν και άλλα που χρησιμοποιούνται από την παραδοσιακή ιατρική της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Ινδίας και από τους Ινδιάνους θεραπευτές της Αμερικής, όπως το πράσινο και μαύρο τσάι, το σιταρόχορτο, η κανέλλα, το γαρίφαλο (μοσχοκάρφι), ο ιξός (γκι), η βερβερίδα, η κουρμπενία, το λάπαθο, το δρακόντι, το huang-chin , η πιπερόριζα, ο αστράγαλος, η ραβδόσια το μοσχοκάρυδο, η εχινάκεια, η αλόη arborescens, η αλόη, η κάνναβη, η κουρκούμη, το μαύρο πιπέρι και το κόκκινο πιπέρι καγιέν, το τζίνσενγκ, τo gingo biloba, η αιματόριζα.

Επίσης, αντικαρκινική δράση έχουν, η ινδική κηκίδα, το ινδικό ριβήσι, το λευκό σανδαλόξυλο, ο ιβίσκος, η γλυκόριζα, η ξηρά χλοώδη άνθη, η ινδική κοτυληδόνα, η κάρηκα, η κλιτόρια, το ξύλο αλόης, το καρδάμωμο, η κανέλα, το κύπειρο, η χρυσόριζα, το μέλι, η ακατέργαστη ζάχαρη και το γκι. Άλλα βότανα είναι η ασκληπιάς, το μαύρο μουσάλι, το μινίσπερμο, το καρδιόφυλλο, ο εχίνωψ των Ανατολικών Ινδιών, η γλυκόριζα, η ορχιδέα βάντα, τα αργυρεία, και το ινδικό αγριοπίπερο.

Τα αντικαρκινικά βοτανικά σκευάσματα αμερικανικής ηπείρου περιλαμβάνουν, ρίζα αρκτίου, ρίζα ινδικού ρήου, ένα είδος λάπαθου και φλοιό φτελιάς, ενώ υπάρχουν και άλλα όπως το Pau D' Arco, το σαπαράλ, το φυτό «νύχια γάτας» , το Ara-Larix, η σημύδα, η μιμόζα, η διωναία και πολλά άλλα.

Νύχι της γάτας ( Uncaria tomentosa ) 
Αυτό το βότανο είναι ένα ισχυρό διεγερτικό του ανοσοποιητικού συστήματος. Καθιστά, επίσης, τη διαδικασία εκκαθάρισης των λευκών αιμοσφαιρίων που βελτιώνονται.

Εκτός από τη βοήθεια για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων από τη χημειοθεραπεία και την ακτινοβολία, το βότανο αυτό έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το μέγεθος των καρκινικών όγκων, ιδιαίτερα όταν εμπλέκεται ο καρκίνος του δέρματος.

Παρθενούλι (Feverfew) Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη έθεσε στο προσκήνιο αυτό το χορτάρι.

Οι ερευνητές ήταν συγκλονισμένοι όταν ανακάλυψαν ότι το feverfew ήταν καλύτερο για τη θανάτωση των λευχαιμικών κυττάρων από ό, τι η Κυταραβίνη.

Η Παρθενολίδη, το ενεργό συστατικό στο feverfew, έχει ακολουθηθεί ταχέως από την ομοσπονδιακή διοίκηση φαρμάκων (FDA).

Σιταρόχορτο (Wheatgrass) Είναι τόσο ισχυρό που ένα από τα πιο εκτιμημένα ιδιωτικά νοσοκομεία στη νοτιοανατολική Ασία τραγουδά τους επαίνους για το wheatgrass, το βότανο αυτό προσφέρει μια πληθώρα από οφέλη για την υγεία. Αυτά περιλαμβάνουν αρκετή χλωροφύλλη που ισούται με 12 κιλά μπρόκολο. Λειτουργεί επίσης ως καθαριστής για το νεφρό και το ήπαρ, καθώς και ως καθαριστής του αίματος. Μετά από μόλις δύο εβδομάδες από την κατάποση του wheatgrass σε καθημερινή βάση, η κυκλοφορία σε όλο το σώμα βελτιώνεται, όπως τα επίπεδα οξυγόνου τόσο του αίματος όσο και των ιστών.

Ξινόχορτο (Sheep’s sorrell) Χρησιμοποιείται σε βοτανικές θεραπείες, όπως το Essiac (φυτικό σκεύασμα) , όπου καθαρίζει τους ιστούς και βοηθά στην ενίσχυση της αναγέννησή τους. Στην πραγματικότητα, μερικές έρευνες έχουν δείξει ότι βοηθά ακόμη και τους ιστούς και τα κύτταρα που επανακτούν το φυσιολογικό χαρακτηριστικά τους, αφού έχουν καταστραφεί από τον καρκίνο.

Η μυρικετίνη, μία φλαβονόλη που περιέχει ο μαϊντανός, έχει αποδειχθεί ότι έχει χημειοπροληπτική επίδραση για τον καρκίνο του δέρματος. Οι γλυκοπατάτες, ο μαϊντανός, τα μαύρα φραγκοστάφυλα και τα βακκίνια (είδος μούρων) είναι μεταξύ των τροφών με την υψηλότερη συγκέντρωση μυρικετίνης ανά 100 γραμμάρια.

Ο μαϊντανός περιέχει επίσης υψηλές ποσότητες χλωροφύλλης, η οποία έχει αποδειχτεί ότι μπλοκάρει τις καρκινογόνες επιδράσεις των ετεροκυκλικών αμινών, οι οποίες παράγονται κατά το ψήσιμο των τροφών σε υψηλή θερμοκρασία. Εάν έχετε την τάση να ψήνετε τις τροφές σας στη σχάρα και να τις “καρβουνίζετε” αρκετά, φροντίστε να τις συνδυάζετε με πράσινα λαχανικά για να “ακυρώσετε” αυτά τα αποτελέσματα.

Επίσης, μια φυσική χημική ουσία που βρίσκεται στο μαϊντανό, γνωστή ως απιγενίνη, έχει αποδειχτεί ότι μειώνει το μέγεθος ενός όγκου σε μια επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού, σε μια έρευνα που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο του Μιζούρι των ΗΠΑ. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό δείχνει πως η απιγενίνη είναι μια πολλά υποσχόμενη μη τοξική θεραπεία για τον καρκίνο στο μέλλον. Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν τα μυστικά ενός φυτού που χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Το φυτό που ευδοκιμεί στην Κίνα, γνωστό ως Huang-Qin, ήταν μια παραδοσιακή συνταγή για τον πυρετό, το ήπαρ και πνευμονικά προβλήματα.

Επίσης οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το φυτό Scutellaria baicalensis,έχει χημικές ουσίες, οι οποίες πιθανώς καταπολεμούν τον καρκίνο. Αυτή η ανακάλυψη ίσως φέρνει τους επιστήμονες ένα βήμα πιο κοντά σε νέα αντικαρκινικά φάρμακα. Η καθηγήτρια Cathie Martin, του Innes Centre John στο Norwich, είναι η επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Προκαταβολές.

Δουλεύοντας σε συνεργασία με κινέζους επιστήμονες, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε πως το φυτό, Scutellaria baicalensis, περιέχει τις χημικές ουσίες, που είναι γνωστή ως φλαβόνες. Οι φλαβόνες συναντώνται συχνά στο φυτικό βασίλειο, δίνοντας σε ορισμένα φυτά έντονο μπλε λουλούδια. «Η κατανόηση του φυτού θα μας βοηθήσει να παράγουμε αυτές τις ειδικές φλαβόνες σε μεγάλες ποσότητες, οι οποίες θα επιτρέψουν την περαιτέρω έρευνα για πιθανές θεραπευτικές χρήσεις τους», δήλωσε η ειδικός. «Είναι συναρπαστικό να επαληθεύσουμε ότι τα φυτά που έχουν χρησιμοποιηθεί ως παραδοσιακή κινεζική θεραπεία για χιλιάδες χρόνια οδηγεί σε αποτελεσματικά σύγχρονα φάρμακα».

Επίσης η ρίγανη αποτελεί ισχυρό αντικαρκινικό βότανο.
H ρίγανη είναι ένας αρωματικό θαμνώδες φυτό που αφθονεί στην ελληνική φύση. Χρησιμοποιείται κατά κόρον στην κουζίνα, ενώ φημίζεται και για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.

Τα προτερήματα όμως της ρίγανης δεν περιορίζονται στο να δίνει νοστιμιά και στο να καταπολεμά τα βακτήρια: ένα συστατικό της θεωρείται ότι σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη.

Έρευνα που δημοσιεύεται από την Ένωση Αμερικανικών Εταιρειών Πειραματικής Βιολογίας υποστηρίζει πως ένα από τα βασικά συστατικά της ρίγανης, η καρβακρόλη, καταπολεμά τον καρκίνο του προστάτη.

Η επικεφαλής της έρευνας Σουπρίγια Μπαβαντεκάρ, καθηγήτρια φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λονγκ Άιλαντ δηλώνει πως “η καρβακρόλη ήταν γνωστή για την αντιβακτηριδιακή και αντιφλεγμονώδη δράση της”, αλλά τα πειράματα έδειξαν πως έχει τη δυνατότητα να σταματήσει την ανάπτυξη όγκων του προστάτη.

Η καρβακρόλη προκαλεί απόπτωση -ή “αυτοκτονία κυττάρων”– στα καρκινικά κύτταρα του προστάτη. Παρότι τα πειράματα δείχνουν τον τρόπο λειτουργίας της καρβακρόλης, οι επιστήμονες επιχειρούν να κατανοήσουν πώς η ουσία εξοντώνει τα καρκινικά κύτταρα.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, ο καρκίνος του προστάτη είναι το δεύτερο πιο θανατηφόρο είδος καρκίνου στις ΗΠΑ, με τα διαγνωσμένα περιστατικά να εκτιμώνται σε 240000 ως το τέλος του 2012.

Στην Ελλάδα ο καρκίνος του προστάτη προκαλεί τον θάνατο σε 1200 άτομα το χρόνο, ενώ τα άτομα που επιβιώνουν με αυτή τη διάγνωση μπορεί να είναι ακόμα και δεκαπλάσια.

Το νεροκάρδαμο επίσης έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.
Οι Leung (1984) και Heinerman (1988) έχουν συστήσει τη σούπα με καρότο και νεροκάρδαμο ως αντικαρκινική σε άρθρα που έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά. 
Ο Hartwell αναφέρει την παραδοσιακή χρήση του νεροκάρδαμου ενάντια στον καρκίνο, τους όγκους και τις κύστες στο βιβλίο του «Φυτά που χρησιμοποιούνται ενάντια στον καρκίνο».
Το νεροκάρδαμο είναι ένα από τα 8 βότανα που περιέχει το Flor Essence. Το νεροκάρδαμο μαζί με το λάπαθο, την κολλιτσίδα, τη φτελιά, το κόκκινο τριφύλλι, το αγιάγκαθο, το φύκι και το ραβέντι, σε ακριβείς προκαθορισμένες αναλογίες, ενοποιούνται σε μια εντελώς νέα ουσία, όπου το ένα ενισχύει τα οφέλη του άλλου και δημιουργούν ένα ισχυρό συνεργικό αποτέλεσμα. Η λατινική ονομασία του βοτάνου είναι Nasturtium officinale και ανήκει στην οικογένεια των Σταυρανθών. Το νεροκάρδαμο προέρχεται από την Ευρώπη, αλλά μπορεί να βρεθεί επίσης σε πολλά μέρη στη Βόρεια Αμερική. Το φυτό έχει μακριά γωνιώδη κλαδιά με εντυπωσιακά σκούρα πράσινα φύλλα. Η περίοδος ανθοφορίας του είναι από το Μάιο ως τον Σεπτέμβριο και αναπτύσσεται κυρίως σε βάλτους, έλη και κανάλια νερού.
Το νεροκάρδαμο είναι ένα αποτοξινωτικό βότανο βαρέων μετάλλων και πλούσια πηγή χλωροφύλλης για τον καθαρισμό του αίματος. Αυξάνει τη ροή της χολής για βελτιωμένη πέψη και αποτελεί άριστη προστασία ενάντια σε ξενοοιστρογόνα και σε πολλές ορμονοεξαρτώμενες ασθένειες. Περιέχει indoles (βρίσκονται και σε σταυρανθή λαχανικά) που απενεργοποιούν και αποβάλλουν το υπερβάλλον οιστρογόνο. Περιέχει επίσης μέταλλα όπως σίδηρο, ιώδιο, κάλιο, αρσενικό, βιταμίνες A, C, E, D, B2, ισοθειοκυανογλυκοσίδες, αιθέρια έλαια, καροτένια, πικρά.
Οι ευεργετικές ιδιότητες του νεροκάρδαμου είναι:
Γενικό διεγερτικό (σπλήνα, ήπαρ, χοληδόχος κύστη, νεφρά)
Διεγείρει την αποβολή ούρων (διουρητικό)
Διευκολύνει την απόχρεμψη φλεμάτων (αποχρεμπτικό)
Καθαρίζει το αίμα (αποκαθαρτικό)
Βελτιώνει την ποιότητα του αίματος
Βελτιώνει την απορρόφηση και τη μεταφορά οξυγόνου
Ενδυναμώνει το στομάχι
Αυξάνει τη φυσική αντίσταση (ανοσοδιεγερτικό)
Διευκολύνει την πέψη (πεπτικό)
Διεγείρει και αποκαθιστά τη νεφρική λειτουργία
Διεγείρει την έκκριση χολής (χολαγωγό)
Μειώνει το επίπεδο σακχάρου στο αίμα (αντιδιαβητικό)
Αποτοξινωτικό

Ο χυμός του νεροκάρδαμου είναι συχνά μέρος μιας διαδικασίας καθαρισμού. Είναι εξαιρετικά θρεπτικό. Το νεροκάρδαμο χρησιμοποιείται σε πολλά μέρη του κόσμου ως φυσικό φάρμακο με ποικίλες εφαρμογές, μεταξύ άλλων σε καρδιακά προβλήματα, πυρετό, προβλήματα ήπατος και νεφρών, πέτρες στη χολή, άσθμα, βρογχίτιδα, έκζεμα, ηπατίτιδα, αδυναμία και φυματίωση.

Οι κύριες εφαρμογές του νεροκάρδαμου είναι:
Γενική αδυναμία ή καταβολή δυνάμεων, κόπωση, ανάρρωση από ασθένεια
Αναιμία
Προβλήματα στο στήθος, βήχας, σφίξιμο στο στήθος, υπερβολικά φλέματα, βρογχίτιδα
Αρθρίτιδα, ρευματισμοί
Οιδήματα
Προβληματική πέψη
Ευαισθησία σε μολύνσεις
Διαβήτης
Δερματικά προβλήματα όπως έκζεμα, ακμή, εξανθήματα

Επίσης, το γερμάνιο
Το γερμάνιο έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις μεγαλύτερες νέες εξελίξεις στην διατροφική αντιμετώπιση του καρκίνου.

Στην ανόργανη μορφή του το γερμάνιο δεν έχει θρεπτικά οφέλη, αν και είναι ένας αποτελεσματικός ημιαγωγός, ή μια ουσία που είναι καλή για τη μεταφορά ηλεκτρονίων. Το ανόργανο γερμάνιο σχετίζεται με το πυρίτιο και χρησιμοποιείται στη βιομηχανία ηλεκτρονικών ειδών για να κάνει τα τσιπ υπολογιστών.

Ωστόσο, το οργανικό γερμάνιο, που ονομάζεται επίσης Γερμάνιο-132, ή Ge-Oxy 132, έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει το σώμα από τα καρκινικά κύτταρα και την ανάπτυξη των όγκων με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το γερμάνιο μπορεί να είναι μια πιθανή θεραπεία για τον καρκίνο, καθώς και άλλες εκφυλιστικές ασθένειες που συνδέονται με τη γήρανση και τις ελεύθερες ρίζες.

Πολλά από τα σημαντικά βότανα και τα φαρμακευτικά φυτά που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά στη θεραπεία, συμπεριλαμβανομένων του ginseng, του σκόρδου και της aloe vera, όλα περιέχουν σημαντικές ποσότητες γερμανίου. Τα θεραπευτικά οφέλη από αυτά τα βότανα μπορούν να συνδέονται με τις υψηλές ποσότητες γερμανίου που περιέχουν.

Το οργανικό γερμάνιο συνετέθη για πρώτη φορά με επιτυχία από τον Δρ Kazuhiko Asai από το Τόκιο της Ιαπωνίας. Ο Δρ Asai διαπίστωσε ότι το οργανικό γερμάνιο προστατεύει κατά του καρκίνου διεγείροντας την παραγωγή ιντερφερόνης, μιας ουσίας που διεγείρει την παραγωγή των φυσικών κυττάρων- φονέων (ΝΚ), τα οποία καταπολεμούν άμεσα τα καρκινικά κύτταρα. Ο Δρ Asai ήταν ο πρώτος που ανέπτυξε τη διαδικασία για την παραγωγή ενός οργανικού γερμανίου που ήταν χημικώς όμοιο με τη μορφή που εξάγεται από τα φυτά, αλλά πολύ λιγότερο δαπανηρή και επομένως πιο προσβάσιμη στο κοινό. Από τότε, πολλές άλλες ιαπωνικές εταιρείες έχουν κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας άλλες διαδικασίες για την παραγωγή του οργανικού γερμάνιου (bis-carboxyethyl germanium sesquioxide).

Το οργανικό γερμάνιο βοηθά στην αύξηση οξυγόνου στο σώμα, που έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και μπορεί να βοηθήσει αυτά τα κύτταρα να επιστρέψουν στην κανονική τους κατάσταση. Ο Δρ Otto Warburg, ο οποίος κέρδισε το βραβείο Νόμπελ για την έρευνα για τον καρκίνο, ανακάλυψε ότι τα καρκινικά κύτταρα δεν μπορούν να επιβιώσουν σε ένα περιβάλλον πλούσιο σε οξυγόνο. Το οργανικό γερμάνιο μεταφέρει το οξυγόνο μέσω των κυτταρικών μεμβρανών στο κύτταρο, το οποίο βοηθά στην καταπολέμηση ασθενειών που προκαλούνται από ανεπαρκή κυτταρική οξυγόνωση, ή οξειδωτική βλάβη των ελευθέρων ριζών. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Interferon Research κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το οργανικό γερμάνιο αποκαθιστά τη λειτουργία των Τ-κυττάρων, των Β-λεμφοκυττάρων, καθώς και τη δραστηριότητα των φυσικών κυττάρων-φονέων, αυξάνοντας παράλληλα τον αριθμό των κυττάρων που σχηματίζουν αντισώματα, χωρίς οποιεσδήποτε παρενέργειες. Η έρευνα δείχνει ότι το γερμάνιο μπορεί να βοηθήσει τη θεραπεία του καρκίνου των πνευμόνων, της ουροδόχου κύστης, του λάρυγγα και του μαστού, καθώς και της κατάθλιψης, του άσθματος, της αρθρίτιδας, της δηλητηρίασης από βαρέα μέταλλα, της λοίμωξης του κόλπου, του διαβήτη, της υπέρτασης, των καρδιακών παθήσεων, της νευραλγίας, της λευχαιμίας και της κίρρωσης.

Το οργανικό γερμάνιο μπορεί να προκαλέσει ήπιες ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως εξανθήματα και διάρροια. Οι θεραπευτικές δόσεις του γερμανίου πρέπει να χορηγούνται μόνο υπό την φροντίδα ενός ειδικευμένου ιατρού, με την κατάλληλη παρακολούθηση της λειτουργίας των νεφρών. Επιπλέον, οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι το γερμάνιο λειτουργεί καλύτερα όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με παραδοσιακές ή εναλλακτικές θεραπείες του καρκίνου και όχι υποκαθιστώντας αυτές.

Το γερμάνιο είναι σήμερα διαθέσιμο σε κάψουλες και δισκία συμπληρωμάτων. Είναι επίσης διαθέσιμο σε καθαρή μορφή σκόνης, η οποία μπορεί να ανακατεύεται μέσα σε νερό. Μερικές φορές περιλαμβάνεται σε μικρότερες ποσότητες σε συνδυασμούς πολυβιταμινούχων σκευασμάτων. Το υγρό οργανικό γερμάνιο μερικές φορές εισπνέεται για την οξυγόνωση των πνευμόνων ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα και όσων πάσχουν από εμφύσημα και άσθμα.


Μέλος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

logo ias

Επικοινωνία

Αγίας Παρασκευής 29, Χαλάνδρι  

Τηλ: 210 300 9400   

Τηλ: 210 684 5383


Ωράριο Λειτουργίας Ιατρείου (κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού)

ΔΕΥΤΕΡΑ:      09.00 - 17.30
ΤΡΙΤΗ:            09.00 - 17.30
ΤΕΤΑΡΤΗ:      09.00 - 20.30
ΠΕΜΠΤΗ:       09.00 - 17.30
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 09.00 - 17.30