Όλοι μας έχουμε αντιμετωπίσει συχνά το πρόβλημα της τριχόπτωσης.Υπάρχει φάρμακο?

Όλοι μας έχουμε αντιμετωπίσει συχνά το πρόβλημα της τριχόπτωσης.Υπάρχει φάρμακο?

Όλοι μας έχουμε αντιμετωπίσει συχνά το πρόβλημα της τριχόπτωσης.Υπάρχει φάρμακο?
www.endokrinologos-diavitologos.gr
Μπορεί η Βιοτίνη να Βοηθήσει στην τριχόπτωση και στην επανεμφάνιση της τρίχας; Έχει κι άλλες δράσεις ;

Τι είναι η βιοτίνη ?
Η βιοτίνη (βιταμίνη Β7, βιταμίνη Η) ανήκει στις υδατοδιαλυτές βιταμίνες και συγκεκριμένα στο σύμπλεγμα βιταμινών Β. 
Ανακαλύφθηκε το 1927 από τον βιοχημικό M.A. Boas αλλά χρειάστηκαν άλλα 40 χρόνια έρευνας για να συμπεριληφθεί στις βιταμίνες.

Είναι απαραίτητη σε όλους τους οργανισμούς αλλά συντίθεται μόνο από βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς.

Η βιοτίνη, η αλλιώς βιταμίνη Β7, είναι μια απο τις πιο βασικές βιταμίνες Β, βιταμίνες τις οποίες o οργανισμός χρειάζεται σε καθημερινή βάση. 
Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH), οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β διασπούν τα λίπη, τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες για να δημιουργήσουν την ενέργεια.

Όταν το σώμα έχει χαμηλές ποσότητες βιοτίνης, συχνά προκαλείται απώλεια μαλλιών ή ευθραυστότητα.

Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί άνθρωποι παίρνουν διάφορα συμπληρώματα για να αυξήσουν τα επίπεδα της βιοτίνης στο σώμα τους.

Δράση
Η δράση της βιοτίνης οφείλεται στην ικανότητά της να δεσμεύει και να μεταφέρει το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο χρησιμοποιείται ως υπόστρωμα για πολλές αντιδράσεις σύνθεσης. Για το λόγο αυτό, αποτελεί συνένζυμο σε αντιδράσεις καρβοξυλίωσης, που καταλύονται από ένζυμα, που ονομάζονται καρβοξυλάσες.
Συμμετέχει σε πλήθος μεταβολικών αντιδράσεων όπως στη σύνθεση των λιπαρών οξέων, τη γλυκονεογένεση, το μεταβολισμό των διακλαδισμένων λιπαρών οξέων και το μεταβολισμό της λευκίνης.

Συγκεκριμένα :
• Στη σύνθεση των λιπαρών οξέων αποτελεί συνένζυμο του ενζύμου καρβοξυλάση του ακέτυλο-CoA που καταλύει τη μετατροπή του ακέτυλο-CoA σε μηλόνυλο-CoA.
• Η βιοτίνη αποτελεί επίσης συνένζυμο της πυροσταφυλικής καρβοξυλάσης, ενός ενζύμου της γλυκονεογένεσης.
• Η προπιόνυλο-CoA καρβοξυλάση καταλύει τη μετατροπή του προπιόνυλο-CoA σε S-μεθυλο-μηλόνυλο-CoA, στα πλαίσια του μεταβολισμού των διακλαδισμένων λιπαρών οξέων.

Τέλος, η μεθυλο-κρωτόνυλο-CoA καρβοξυλάση καταλύει τη μετατροπή του β-μεθυλο-κρωτόνυλο-CoA σε β-μεθυλο-γλουτακόνυλο-CoA, κατά τις αντιδράσεις μεταβολισμού της λευκίνης
Χρήση
Η βιοτίνη παίζει ρόλο στην ανάπτυξη του δέρματος των μαλλιών και των νυχιών. Περιέχεται σε πολλά σκευάσματα καλλυντικών και σαμπουάν.

Έχει χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης και της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας.

Επίσης χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των μυικών πόνων και της δερματίτιδας Η βιοτίνη, πιθανώς, συμμετέχει και στην παθογένεια του σακχαρώδους διαβήτη μειώνοντας τα επίπεδα της γλυκόζης και εμποδίζοντας την ανάπτυξη διαβητικής νεφροπάθειας.

Έρευνες έδειξαν ότι η συμπληρωματική χορήγηση βιοτίνης μειώνει τα υψηλά επίπεδα σακχάρου των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 (μη ινσουλινοεξαρτώμενου διαβήτη) αλλά και τα τριγλυκερίδια τόσο σε διαβητικά (τύπου 2) όσο και σε μη διαβητικά που έπασχαν από υπερτριγλυκεριδαιμία.

Ωστόσο, αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι ο συνδυασμός χορήγησης βιοτίνης και χρωμίου συμβάλλει στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο ατόμων με διαβήτη τύπου 2.
Έρευνες δείχνουν, πως ενώ η έλλειψη βιοτίνης έχει ως επακόλουθο την τριχόπτωση, δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα ότι η συμπληρωματική χορήγηση βιοτίνης συμβάλει στην προφύλαξη ή μείωση της τριχόπτωσης. Ωστόσο, υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν ότι η χορήγηση βιοτίνης συμβάλλει στην αύξηση του πάχους και της ανθεκτικότητας στα νύχια.

Η βιοτίνη συμβάλει στην ενίσχυση της τρίχας, ενισχύοντας την δομή εσωτερικά της τρίχας προλαμβάνοντας έτσι την θραύση και την βλάβη τους. Η λήψη της βιοτίνης σε μορφή συμπληρώματος προσφέρει πολλά θετικά οφέλη για το σώμα.
Ωστόσο, η δημοσιευμένη έρευνα σχετικά με την βιοτίνη που σχετίζεται με την υγεία των μαλλιών είναι περιορισμένη, τα συμπληρώματα και οι βιταμίνες δεν έχουν μελετηθεί αρκετά. Ωστόσο, απο αρκετά πειράματα, έχει διαπιστωθεί ότι η βιοτίνη συμβάλλει στην ενίσχυση των ιστών του σώματος, δηλαδή στα μαλλιά και στα νύχια.

Σε μία μελέτη του 1993, που διεξήχθη στην Ελβετία και δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Cutis, διαπιστώθηκε ότι η λήψη της βιοτίνης σε μορφή συμπληρώματος για περίπου έξι μήνες αύξησε κατά το 25 τα εκατό το πάχος των νυχιών. Κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει βέβαια ότι η λήψη ενός συμπληρώματος βιοτίνης μπορεί να μην είναι απαραίτητο διότι η βιοτίνη λαμβάνετε μέσω της διατροφής.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν δημοσιευμένες μελέτες που να αποδεικνύουν ότι η βιοτίνη μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγή των τριχών που έχουν νεκρές ρίζες. 
Η ασφαλής χρήση της βιοτίνης (για την ενίσχυση της τρίχας) επιβεβαιώθηκε σε μια μελέτη του 2001 που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Toxicology. 
Αυτό που πρέπει να θυμάστε σχετικά με βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι ότι είναι υδατοδιαλυτές.

Αυτό σημαίνει ότι διασπούνται γρήγορα από τον οργανισμό και όσα περισσεύουν αποβάλλονται εύκολα μέσω των ούρων.

Όπως πάντα πριν πάρετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα θα πρέπει να μιλήσετε πρώτα με τον γιατρό σας - ειδικά εάν έχετε διαγνωσθεί με μια πάθηση ή είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Υπερδοσολιογία
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν γνωστοί κίνδυνοι από την υπερδοσολογία βιοτίνης, καθώς δε θεωρείται ότι έχει τοξική δράση.

Ανεπάρκεια
Η ανεπάρκεια βιοτίνης μπορεί να συμβεί πολύ σπάνια, διότι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ανέρχεται μόλις στα 0.25 mg και η συνήθης διατροφή περιέχει το ποσό αυτό της βιταμίνης. Εξάλλου η βιοτίνη παράγεται από τα μικρόβια του εντέρου. Τα συμπτώματα της έλλειψης βιοτίνης αφορούν το δέρμα και τα μαλλιά (σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, ξηροδερμία, αλωπεκία), αλλά είναι δυνατόν να εμφανιστούν και νευρολογικές διαταραχές, εξάντληση, πόνοι στους μύες, ανορεξία, εξανθήματα, τριχόπτωση και ναυτία.

Σημαντικό: Έλλειψη βιοτίνης μπορεί να προκληθεί εξαιτίας όλων των ασθενειών που διαταράσσουν την ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου.

Επιπροσθέτως, η αβιδίνη, μία πρωτεΐνη που υπάρχει ενεργός στο λεύκωμα του ωμού αυγού, σχηματίζει με την βιοτίνη σταθερό σύμπλοκο και τη δεσμεύει.
Με τον τρόπο αυτό μπορεί να δημιουργηθεί τεχνητή αβιταμίνωση.

Αυτό βέβαια μπορεί να συμβεί σε άτομα που καταναλώνουν ωμά αυγά για μεγάλες περιόδους. Αντίθετα, στο μαγειρεμένο αυγό η αβιδίνη μετουσιώνεται και χάνει την ικανότητα σύνδεσής της με τη βιοτίνη.

Συμπτώματα
Η έλλειψη βιοτίνης προκαλεί τριχόπτωση, κόκκινα εξανθήματα γύρω από τα μάτια, τη μύτη, το στόμα και στη γεννητική περιοχή.
Παρατηρούνται νευρολογικά συμπτώματα στους ενήλικες που περιλαμβάνουν κατάθλιψη, λήθαργο, παραισθήσεις, μούδιασμα , τσούξιμο και φαγούρα.

Συνιστώμενη πρόσληψη
Ο πίνακας που ακολουθεί περιλαμβάνει τη συνιστώμενη πρόσληψη της βιοτίνης σε μικρογραμμάρια ημερησίως στα διάφορα επίπεδα ηλικίας.

Συνιστώμενη πρόσληψη για Βιοτίνη
Επίπεδο Ηλικίας Ηλικία Άρρεν
(mcg/day) Θήλυ
(mcg/day)
Βρέφη 0-6 μηνών 5 5
Βρέφη 7-12 μηνών 6 6
Παιδιά 1-3 χρόνων 8 8
Παιδιά 4-8 χρόνων 12 12
Παιδιά 9-13 χρόνων 20 20
Έφηβοι 14-18 χρόνων 25 25
Ενήλικες 19 χρόνων + 30 30
Εγκυμοσύνη Όλες οι ηλικίες – 30
Θηλασμός Όλες οι ηλικίες – 35
Ηλικιωμένοι(65 χρόνων+) : Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ηλικιωμένοι έχουν αυξημένες ανάγκες σε βιοτίνη. Αν η πρόσληψη βιοτίνης μέσω διατροφής είναι ανεπαρκής, τότε ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα θα προσφέρει το λιγότερο 30mcg βιοτίνης/ημέρα.

Τροφές πλούσιες σε ΒΙΟΤΙΝΗ
Η βιοτίνη έχει βρεθεί σε πολλές τροφές, γενικά όμως περιέχεται σε μικρότερες ποσότητες συγκριτικά με τις υπόλοιπες υδατοδιαλυτές βιταμίνες. Ο πίνακας περιλαμβάνει μερικά τρόφιμα και την ποσότητα της περιεχόμενης βιοτίνης σε μικρογραμμάρια.

Τρόφιμο Ποσότητα Βιοτίνη (mcg)
Μαγιά 1 πακέτο (7 γραμμάρια) 1.4-14
Ψωμί, πολύσπορο 1 φέτα 0.02-6
Αυγό, μαγειρεμένο 1 μεγάλο 13-25
Τυρί, cheddar 1 φέτα 0.4-2
Συκώτι, μαγειρεμένο 90 γραμμάρια 27-35
Χοιρινό, μαγειρεμένο 90 γραμμάρια 2-4
Σολωμός, μαγειρεμένος 90 γραμμάρια 4-5
Αβοκάντο 1 ολόκληρο 2-6
Βατόμουρα-Σμέουρα 1 φλιτζάνι 0.2-2
Κουνουπίδι, ωμό 1 φλιτζάνι 0.2-4

Μέλος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

logo ias

Επικοινωνία

Αγίας Παρασκευής 29, Χαλάνδρι  

Τηλ: 210 300 9400   

Τηλ: 210 684 5383


Ωράριο Λειτουργίας Ιατρείου (κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού)

ΔΕΥΤΕΡΑ:      09.00 - 17.30
ΤΡΙΤΗ:            09.00 - 17.30
ΤΕΤΑΡΤΗ:      09.00 - 20.30
ΠΕΜΠΤΗ:       09.00 - 17.30
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 09.00 - 17.30