Γκρελίνη , η "ορμόνη της πείνας "

Γκρελίνη , η "ορμόνη της πείνας "

Και στην εκπομπή "ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΠΟΡ" στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ συζητήσαμε με την δημοσιογράφο Βίκυ Σπύρου, μεταξύ άλλων και για την γκρελίνη!...και κάπου εκεί...όσοι άκουσαν την συνέντευξη, έμπλεξα και τον ύπνο και την άσκηση!!...Δεν είναι τίποτα της φύσης τυχαίο!

Γκρελίνη , η "ορμόνη της πείνας " , που είναι γνωστή και ώς λενομορελίνη ,είναι ένα πεπτίδιο που παράγεται απο τα γκρελινεργικά κύτταρα στον γαστροεντερικό σωλήνα και λειτουργεί ως νευροπεπτίδιο στο κεντρικό νευρικό σύστημα ,αλλά παίζει και πολύ μεγάλο ρόλο στη ρύθμιση της κατανομής και του ρυθμού κατανάλωσης ενέργειας στο οργανισμό .

Πρόκειται για ένα πεπτίδιο που αποτελείται απο 28 αμινοξέα και έχει τροποποιηθεί με προσθήκη ενός μορίου καπρυλικού οξέος στη σερίνη που βρίσκεται στην θέση 3, καί έχει ορμονική λειτουργία , το οποίο ήρθε στο φως από μια ομάδα Ινδών ερευνητών που του έδωσε και ινδικό όνομα.

Είναι πολύ σημαντικές οι γνώσεις στον τομέα παραγωγής, συντήρησης της γκρελίνης σε σχέση με άλλα πεπτίδια. Όχι μόνο για την ουσιαστική συμβολή που έχει στη διαχείριση της όρεξης και κατ΄επέκταση παχυσαρκίας, αλλά όπως έχει αποδείξει και η κλινική πείρα και σε καταστάσεις νευρώσεων, ψυχώσεων και κατάθλιψης.

Η Γκρελίνη ανακαλύφθηκε αμέσως μετά τον αντίστοιχο υποδοχέα που ανακαλύφθηκε το 1996 και δημοσιεύθηκε το 1999. Το όνομα της ως ορμόνης , βασίζεται στο ρόλο της ως πεπτίδιο απελευθέρωσης ορμόνης ανάπτυξης, με προέλευση απο την Πρωτοινδοευρωπαική ρίζα γκρε που σημαίνει μεγαλώνω.

Είναι πολύ σημαντικές οι γνώσεις στον τομέα παραγωγής, συντήρησης της γκρελίνης σε σχέση με άλλα πεπτίδια.

Όχι μόνο για την ουσιαστική συμβολή που έχει στη διαχείριση της όρεξης και κατ΄επέκταση παχυσαρκίας, αλλά όπως έχει αποδείξει και η κλινική πείρα και σε καταστάσεις νευρώσεων, ψυχώσεων και κατάθλιψης.

Η γκρελίνη είναι μια ορμόνη που περιέχεται στο αίμα και ανάλογα με την περιεκτικότητα της ρυθμίζει και το αίσθημα της πείνας. Δηλαδή, πρόκειται για έναν οργανικό «διακόπτη», ο οποίος καθορίζει το πόσο και πόσες φορές θα φάμε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μειώσεις αυτής της ορμόνης, δημιουργούν φοβερό αίσθημα πείνας και εντερικές διαταραχές, ιδιαίτερα την νύχτα. Έχει πιστοποιηθεί ότι η περιεκτικότητα της γκρελίνης στο αίμα ελαττώνεται, όταν υπάρχει έλλειψη ύπνου.

Έτσι λοιπόν, αυτοί που κοιμούνται λιγότερο είναι φυσιολογικό να παρουσιάζουν μεγαλύτερη όρεξη από τους υπόλοιπους. Αυτό μάλιστα μπορεί να λάβει, μερικές φορές, και διαστάσεις βουλιμίας.

Μέλος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

logo ias

Επικοινωνία

Αγίας Παρασκευής 29, Χαλάνδρι  

Τηλ: 210 300 9400   

Τηλ: 210 684 5383


Ωράριο Λειτουργίας Ιατρείου (κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού)

ΔΕΥΤΕΡΑ:      09.00 - 17.30
ΤΡΙΤΗ:            09.00 - 17.30
ΤΕΤΑΡΤΗ:      09.00 - 20.30
ΠΕΜΠΤΗ:       09.00 - 17.30
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 09.00 - 17.30